Koláče Petra Voka


Těsto na koláče
60 až 80 g čerstvého droždí
120 až 150 g cukru krupice
0,5 l mléka
0,5 kg hladké mouky
0,5 kg polohrubé mouky
1 lžička soli
140 g másla
140 g oleje
5 žloutků
kůra z půlky citronu
Droždí se dvěma lžícemi cukru zalijeme malým množstvím teplého mléka a zasypeme trochou mouky, abychom udělali kašičku, kterou necháme kynout. Když vzejde, přidáme všechnu mouku s rozmíchanou solí, cukr, rozpuštěné máslo, olej, žloutky a citronovou kůru. Zaděláme těsto a necháme cca hodinu kynout.
Maková náplň
250 g mletého máku
250 ml mléka
100 g moučkového cukru
špetka skořice
1 vanilkový cukr
1 lžíce medu
50 g másla (podle chuti)
Umeleme mák, který spaříme horkým mlékem. Přidáme ostatní suroviny a zamícháme. Pro zlepšení chuti je možné přidat 50 g másla.
Drobenka
150 g másla
150 g cukru krystal
200 g hrubé mouky
1 vanilkový cukr
2 lžíce rumu
Dále si připravíme drobenku. Změklé máslo smícháme se všemi ingrediencemi a vařečkou promícháváme tak dlouho, až vnikne drobenka.
Dekorace
loupané mandle
kompotované višně v rumu
Višně slijeme z kompotu a necháme v cedníku okapat. Na každý koláček budeme potřebovat 1 višni a 2 až 3 mandle.
K dokončení
1 vejce na potření
rozpuštěné máslo na potření
Kynuté těsto vyklopíme a uděláme si váleček o průměru cca 4 cm, který nakrájíme na kousky. Z těch následně válíme kouličky, které necháme na vále cca 20 minut vykynout. Z kouliček uděláme placičky a naplníme je makovou nádivkou. Naplněné koláče položíme spojem na plech vyloženým pečicím papírem (mezi koláči necháme větší rozestupy).
Skleničkou nebo důlkovačem vymáčkneme do koláčů větší jamky, které potíráme jedním celým rozšlehaným vejcem. Následně naplníme důlky drobenkou a doprostřed dáme višeň. Kraje koláčů kolem dokola pětkrát nastřihneme. Na každý dílek jemně vmáčkneme klínek mandle.
Koláče dáme do vyhřáté trouby a pečeme na 180 až 200 °C dorůžova. Po upečení ještě teplé potíráme rozpuštěným máslem.
Ohodnoťte tento recept: