Těsto na erteple

500 g hladké mouky
250 g moučkového cukru
2 lžičky spěšné soli (amonium, lze koupit v drogerii)
8 lžic smetany
5 žloutků

Na vál si dáme mouku smíchanou s cukrem a spěšnou solí, uděláme důlek a do něho nalijeme smetanu a žloutky. Ze všech surovin zaděláme těsto, které necháme odpočinout přes noc v lednici.

Druhý den těsto vyválíme na výšku cca 7 mm, vykrájíme kolečka (kulatým vykrajovátkem) a rychle upečeme na 220 °C dozlatova. Těsto naskočí a během sedmi až deseti minut je hotové. Ještě horké vydlabeme lžičkou. Vzniknou nám tak drobečky, které využijeme později na obalení. Necháme vychladnout.

Meruňkový sníh

150 g měkkých zavařených meruněk (půlka běžné 0,3 l zavařeniny)
5 bílků
40 g cukru krupice

Vyndáme co možná nejměkčí meruňky z láku a smícháme s bílky a cukrem. Vše vyšleháme ručním šlehačem nad parou do hustého sněhu. Pokud jsou meruňky měkké, neměl by být problém je zašlehat do sněhu. Tvrdší raději předem pokrájíme. Šlehání nad parou může trvat 10 až 15 minut. Po odstranění z páry ještě chvíli šleháme do vychladnutí.

Kakaový krém

2 vejce
70 g moučkového cukru
250 g másla
2 lžíce kakaa

Celá vejce s cukrem šleháme nad parou, do husté konzistence, to může trvat i deset minut. Odstavíme z páry a necháme chvilku vychladnout. Do másla pokojové teploty postupně metlou vmícháme vaječnou směs. Nakonec vmícháme kakao. Podle chuti přisladíme.

K dokončení

drobečky z upečeného těsta
2 lžíce kakaa
150 g mletých vlašských ořechů

Vydlabané drobečky smícháme s kakaem a mletými ořechy, aby směs byla hezky tmavá. Vydlabané vychladlé upečené těsto plníme sněhem a lepíme k sobě. Omažeme kakaovým krémem a posypeme drobečkovou směsí.

Slepené erteple uložíme do košíčku. Necháme je v chladu zvlhnout minimálně do druhého dne.

Ohodnoťte tento recept: 

89 hlasů

Další recepty Celý díl