15 minut

10 Maso

Obsah dílu

Tento díl Kritiky budoucnosti se zaměří na maso, které vzniklo čistě v laboratoři. Kdy tento fenomén začal a může jednou nahradit klasickou výrobu? Martin a Patrik se vydají do speciální laboratoře, kde se kultivuje skutečné maso, tedy žádná náhražka, ani žádná sója. Uvidíme, jak toto téma našim zvědátorům zachutná.

Stopáž15 minut
Další díl
11 Energetika

Přehled dílů

13 dostupných
Stopáž15 minut

1 Horníci

Zkušení zvědátoři Martin Rota a Patrik Kořenář se v myšlenkách vydávají do blízké budoucnosti, aby se kritickým okem podívali na to, co bude a kým se staneme. V první epizodě se společně zaměří na těžbu ve vesmíru. Hostem je doktor Nikola Schmidt, který působí jako přidružený výzkumný pracovník a vedoucí Centra governance nových technologií.

5. 12. 2021 na iVysílání
Stopáž12 minut

2 Zelenina

Je budoucností lidstva pěstování v domácím organickém zahradničení nebo GMO (Geneticky modifikovaný organismus)? Bude mít pravdu optimistický Patrik nebo pesimistický Martin? A je chytré rozhodnutí vzít si bílý oblek do moderního skleníku? Odpovědi nám zkusí dát doktor Tomáš Moravec.

5. 12. 2021 na iVysílání
Stopáž13 minut

3 Učitelé

Jakým způsobem se vyvine vzdělávání? Zůstaneme u klasiky v lavicích, posílíme distanční výuku nebo se naučíme věci vložením čipu do hlavy? Nahrává vývoj spíše Martinovi, který věří ve větší zapojení technologií, nebo je Patrikova opatrná vize ta pravděpodobnější? Společně s kluky se odpověď pokusí najít docent Daniel Münich.

5. 12. 2021 na iVysílání
Stopáž16 minut

4 Vojáci

V říjnu 2001 to bylo poprvé, co dron vystřelil raketu kdesi na Blízkém východě. Stále šlo o přístroj ovládaný člověkem, ale co když si armáda jednou vystačí s plnou automatizací? Mohou vojenští roboti naplno nahradit ty z masa a kostí? A najde i pro vojenské téma Martin dokonalý oblek? Speciálním hostem je tentokrát doktor David Černý, který kluky poučí o etice robotů.

5. 12. 2021 na iVysílání
Stopáž15 minut

5 Kryptoměny

Stanou se papírové bankovky a kovové mince historickou vzpomínkou, kterou plně nahradí kryptoměny? Jde o pouhou bublinu nebo něco, s čím musíme počítat? A do čeho investoval své úspory Martin? V dalším díle Kritiky budoucnosti se oblíbení zvědátoři společně s ekonomem Josefem Tětkem, který se již několik let věnuje studiu Bitcoinu, zaměří na měnu budoucnosti.

5. 12. 2021 na iVysílání
Stopáž13 minut

6 Prepeři

Je apokalypsa pouhým výplodem fantazie autorů sci-fi románů, nebo se může jednou naplnit ten nejtemnější scénář lidstva? A pokud by na to došlo, jak se na podobnou věc připravit? Martin už samozřejmě nějaké ty vychytávky má, Patrik budoucnost tak černě nevidí. Možná jeho názor změní preper Míla, který je připraven doslova na každý konec světa.

5. 12. 2021 na iVysílání
Stopáž17 minut

7 Města

Budou města zítřka připomínat spíše nelichotivou vizi kyberpunkových autorů, nebo se lidstvo vydá ekologičtější cestou? Zkušení zvědátoři Martin Rota a Patrik Kořenář otevírají další téma budoucnosti, na která nahlíží kritickým okem a snaží se dobrat odpovědi. Rádcem na jejich cestě jim tentokrát bude Ondřej Boháč z Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy.

20. 1. 2022 na iVysílání
Stopáž15 minut

8 Biohacking

Kdo by nechtěl být nejlepší verzí sebe sama? Biohacking definují principy a postupy, které nám pomáhají kontrolovat naše zdraví, naši biologii, zkrátka náš život celkově. Mohou být ale i víc? Budeme moci například mechanicky vylepšovat vlastní části těla? Odpovědi, na kterých se Martin a Patrik tradičně neshodnou, se pokusí uvést na pravou míru biohackerka Veronika Allister.

20. 1. 2022 na iVysílání
Stopáž15 minut

9 Sexroboti

Dříve nepředstavitelné tabu, nyní stále častější trend, který si pomalu hledá své místo na trhu. Tím jsou sexroboti. Mohou se stát plnohodnotnou součástí naší budoucnosti? Na zatím nejožehavější téma se budou Martin s Patrikem ptát majitele jedinečného pražského futuristického podniku, kde se moderního technologie spojily s tím nejstarším řemeslem vůbec.

20. 1. 2022 na iVysílání
Stopáž15 minut

10 Maso

Tento díl Kritiky budoucnosti se zaměří na maso, které vzniklo čistě v laboratoři. Kdy tento fenomén začal a může jednou nahradit klasickou výrobu? Martin a Patrik se vydají do speciální laboratoře, kde se kultivuje skutečné maso, tedy žádná náhražka, ani žádná sója. Uvidíme, jak toto téma našim zvědátorům zachutná.

20. 1. 2022 na iVysílání

Napište nám