Kokosový dort od Václava

4 hodiny

Korpus

410 g másla
410 g krupicového cukru
9 vajec
225 g strouhaného kokosu
450 g hladké mouky
255 ml kokosového mléka
30 g extra tmavého kakaa

Formy vyložíme pečicím papírem a troubu předehřejeme na 160 °C. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Z bílků a části cukru ušleháme sníh, a to dokud nezačne bělat. Poté přidáme zbytek cukru. Máslo mixujeme 15 minut. Poté zašleháme žloutky. Následně přidáváme kokosové mléko. V momentě, kdy je mléko spojené s těstem, vmícháme stěrkou prosátou mouku a kokos. Nakonec zapracujeme sníh a kakao. Korpusy pečeme cca 60 minut.

Krém

750 ml kokosového mléka
5 žloutků
100 g hladké mouky
120 g krupicového cukru
68 g másla
špetka soli

Žloutky ušleháme s cukrem do světlé pěny. Následně opatrně zašleháme mouku se špetkou soli. Kokosové mléko ohříváme na mírném ohni, aby se nezačalo vařit. Za stálého míchání do směsi vajíček přidáváme mléko. Žloutkovou směs nalijeme k zbytku mléka a mícháme ruční metlou, dokud krém nezačne houstnout, a to cca 10 až 15 minut. Přikryjeme fresh fólií a necháme vychladit. Poté vyšleháme s máslem.

Čokoládová ganáž

600 g bílé čokolády
600 g 33% smetany

Smetanu přivedeme za stálého míchání k varu a ihned sundáme z plotny. Poté čokoládu přelijeme smetanou a necháme stát cca 10 minut překryté talířkem. Poté stěrkou vymícháme dohladka, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme při pokojové teplotě stát 2 až 3 hodiny.

Kokosové chipsy

100 g kokosových chipsů
100 g třtinového cukru
50 g vody

Z vody a cukru uděláme cukrový sirup, velmi až výrazně hustý. Kokosové chipsy polijeme sirupem a dáme do trouby na 150 °C dozlatova zkaramelizovat.

Dekorace

ananas
brusinkový džus
řeřicha
granátové jablko

Vychlazené korpusy rozřízneme a promažeme krémem, poté potřeme celý dort ganáží z čokolády a dozdobíme připravenými květy z ananasu (ty si připravíme tak, že ananas nakrájíme na kolečka, dáme je na plech s pečicím papírem a lehce polijeme brusinkovým džusem), kokosovými chipsy a ovocem.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt. Uvedená doba přípravy je časem, který měli soutěžící na splnění zadání úkolu.