Dort s karamelovým krémem od Michala

4 hodiny

Korpus

15 vajec
320 g krystalového cukru
150 g hladké mouky

Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Oboje vyšleháme s polovinou cukru do pěny. Do vyšlehaných bílků vmícháme ušlehané žloutky a nakonec mouku. Pečeme ve formě na 170 °C cca 50 minut.

Karamelový krém

10 žloutků
250 g krystalového cukru
70 g bramborového škrobu
1000 ml plnotučného mléka
2 vanilkové lusky
400 g kondenzovaného karamelového mléka
1500 g másla
300 g moučkového cukru

Žloutky prošleháme s krystalovým cukrem do pěny, přidáme škrob a promícháme. Mléko přivedeme k varu společně s vanilkou a necháme chvíli provařit, poté přecedíme. Nakonec vlijeme žloutkovou směs a za stálého míchání přivedeme k varu. Vypneme, vlijeme kondenzované karamelové mléko a necháme vychladnout.

Mezitím vyšleháme máslo s moučkovým cukrem do pěny a pak vmícháme vychladlý karamelový pudink.

Praliné krém

400 g krupicového cukru
120 g kešu ořechů
120 g oloupaných lískových ořechů
150 g smetany ke šlehání

Z cukru uděláme na pánvi karamel, přidáme ořechy a orestujeme. Vlijeme na plech a necháme pořádně vychladnout. Nakonec s trochou smetany rozmixujeme do praliné krému a vychladíme.

Dekorace

500 g čerstvého ovoce
gelové barvy

Korpus prořízneme na dvě nebo tři části a začneme promazávat krémem na půl, sestavíme dort. Nakonec ozdobíme ovocem.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt. Uvedená doba přípravy je časem, který měli soutěžící na splnění zadání úkolu.