LenkaKreativní výzvaII. řada

Lenčin citronový dort „Slunečnice“

4 hodiny

Korpus

285 g hladké mouky
9 vajec
255 g krupicového cukru
3 vanilkové cukry
83 g slunečnicového oleje
kůra z 1 citronu
špetka soli

Připravíme si 3 formy o průměru 15 centimetrů. Vyložíme je pečicím papírem. Vyšleháme celá vejce s oběma cukry do husté pěny. Šleháme alespoň 15 minut. V průběhu přidáme kůru, špetku soli a ke konci šlehání přilijeme olej. Následně vmícháme prosátou mouku (lehkými pohyby – aby nám z těsta neuniklo příliš vzduchu). Těstem naplníme všechny tři formy a pečeme na 170 °C cca 15 minut, poté snížíme teplotu na 150 °C a pečeme dalších 15 až 20 minut. Zkoušíme špejlí. Hotové korpusy necháme vychladit a vyklopíme. Každý prořízneme dvakrát, tak vznikne devět pater.

Lemon curd

70 ml citronové šťávy
kůra ze 2 citronů
60 g krupicového cukru
1 vanilkový cukr
4 žloutky
50 g másla

Všechny ingredience smícháme ve vodní lázni a mícháme, dokud nevznikne hustá hmota. Dáme vychladit.

Mascarpone krém

500 g mascarpone
300 g smetany
150 g moučkového cukru
3 termizované sýry (300 g)
100 g másla

Vyšleháme si máslo, cca 5 minut, postupně přidáváme cukr. Dohromady šleháme asi 15 minut, dokud máslo nezbělá a nezvětší objem. Přidáme mascarpone a termizované sýry. Vedle v míse si vyšleháme šlehačku a přidáme postupně do směsi s mascarpone.

Swiss meringue

450 g másla
300 g krupicového cukru
6 bílků

Máslo dáme šlehat do té doby, než zbělá. Mezitím v míse rozmícháme cukr s bílky a dáme nad vodní lázeň. Směs musí mít mezi 71 a 75 °C. Potom odstavíme a vyšleháme do lesklého tuhého sněhu. Do másla po částech přidáváme sníh a šleháme na nižší výkon.

Dekorace

gelové barvivo
50 g černého kakaa

První patro korpusu připevníme k podložce kouskem krému. Každé patro promažeme mascarpone krémem a jako druhou vrstvu mažeme lemon curd. Tento proces opakujeme až k vrchnímu patru, které pomažeme pouze tenkou vrstvou mascarpone krému. Krém, který kouká ze stran, zahladíme a dáme vychladit. Připravený swiss meringue si rozdělíme na několik částí. Největší část si obarvíme teplou žlutou. Další část necháme bílou, tu použijeme na lehký obmaz kolem dortu. Pomocí zubaté špičky si na dort nastříkáme kruh, kolem kterého stříkáme lístky po celém obvodu. Další část máslového krému potřebujeme na modelaci stonku, který si obarvíme nazeleno. Stříkáme také pomocí zubaté špičky. Struktury docílíme pomocí párátka.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.