JanaKreativní výzvaII. řada

Janin šampaňský čokoládový dort

4 hodiny

Čokoládový korpus

160 g másla pokojové teploty
210 g moučkového cukru
8 vajec
160 g 52% čokolády
200 g polohrubé mouky
1 a 1/2 lžíce kakaa
9 g kypřicího prášku
6 lžic mléka

Máslo s cukrem prošleháme. Poté po jednom zašleháme všechny žloutky. Ve druhé misce si vyšleháme bílky. Nad parou rozpustíme čokoládu a navážíme sypké suroviny, které dobře promícháme. Do vyšlehané žloutkové hmoty přidáme rozpuštěnou čokoládu, 6 lžic studeného mléka, sypké suroviny a vše vložíme do mísy robotu. Nakonec pomocí stěrky vpracujeme bílkový sníh. Pečeme přibližně hodinu na 180 °C, doba pečení se může lišit v závislosti na průměru dortové formy.

Vychlazené korpusy dvakrát prořízneme.

Višňové vklady

600 g vypeckovaných višní
150 g krupicového cukru
50 ml vody
72 g pektinu
citron

Než se nám upečou korpusy, připravíme si višňové vklady, které necháme pořádně ztuhnout.

Višně, polovinu cukru a vodu přivedeme k varu, poté višně rozdrtíme ponorným mixérem a přidáme zbytek cukru s pektinem. Necháme provařit asi minutu, nakapeme asi 10 kapek citronu, chvíli provaříme a vlijeme do tří ráfků vyložených potravinovou fólií.

Čokoládová pěna se šampaňským

450 g smetany
305 g 65% čokolády
245 ml plnotučného mléka
100 ml šampaňského
1 lžíce studené vody
10 g práškové želatiny

Smícháme želatinu s vodou, aby nabobtnala. Ve středně velkém rendlíku přivedeme mléko k varu, stáhneme z plotny a zašleháme želatinu. Do velké mísy dáme čokoládu, kterou zalijeme teplým mlékem a necháme 30 sekund odstát, poté promícháme do hladké směsi a přidáme šampaňské. V robotu vyšleháme studenou smetanu na střední rychlost tak, aby tvořila měkké špičky. Ještě teplou ganáž vléváme po malých částech do vyšlehané šlehačky. Pokaždé jemně promícháme. Pěnu zakryjeme potravinovou fólií a dáme chladit do lednice na 10 minut.

Čokoládovomáslový krém

900 g másla
260 g krupicového cukru
90 ml vody
12 žloutků
100 g 41% čokolády

Vodu s cukrem smícháme ve středně velkém rendlíku a vaříme, dokud nedosáhne teploty 121 °C, poté stáhneme z plotny. Do mísy robotu dáme žloutky, které šleháme při vysoké rychlosti. Robot necháme běžet na vysoké otáčky a pomalu po stěně robotu lijeme horký sirup. Poté mícháme dalších 5 až 7 minut, dokud není směs světlá, nadýchaná a hustá. Robot přepneme na nízké otáčky a pomalu zašleháme změklé máslo. Nakonec zašleháme rozpuštěnou čokoládu, která nesmí být horká.

Dekorace

barvy
květiny

Na tři dortové korpusy vložíme višňové želé a uděláme kolem dokola ráfek z máslového krému. Na další dva uděláme také ráfek z máslového krému, ale bez želé. Takto předpřipravené korpusy dáme chladit.

Jakmile nám vychladne šampaňský krém, naplníme ho do perfektně zachlazených ráfků. Naplněné korpusy dáme opět chladit (ideálně do mrazáku). Poté je poskládáme následovně: korpus s vkladem, korpus s krémem, korpus s vkladem. Obmažeme máslovým krémem a dáme do mrazáku. Stejným způsobem naskládáme i druhou polovinu dortu a opět dáme zchladit. Jakmile budou tyto dvě části skvěle vychlazené, položíme jednu na druhou, zatřeme nahrubo máslovým krémem a dáme do lednice.

Dort vyhladíme zbytkem krému a nadekorujeme.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.