LucieKreativní výzvaII. řada

Dortová lízátka podle Lucie

3,5 hodiny

Korpus

12 vajec
480 g cukru
12 lžic oleje
480 g hladké mouky
15 g kypřicího prášku

Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky vyšleháme s cukrem. V druhé míse si vyšleháme žloutky s olejem. Ručně smícháme bílky se žloutky a nakonec přidáme mouku s kypřicím práškem. Pečeme na 170 °C asi 20 minut. Vychladlý korpus si rozdělíme na 5 částí.

Malinová lízátka

80 g malin
25 ml rumu
50 g kondenzovaného mléka
20 g kakaa
hořká čokoláda
sušené maliny
tyčinky

Maliny, rum, kondenzované mléko a kakao smícháme s rozdrcenou částí korpusu. Uděláme 5 kuliček. Rozpustíme si čokoládu a lízátko v ní vždy namočíme a posypeme sušenými malinami.

Kokosová lízátka

100 g kokosového krému
30 ml vaječného likéru
kokos
smetana
bílá čokoláda
hořká čokoláda

Druhý díl korpusu rozdrtíme do misky a dle chuti přidáme kokosový krém a vaječný likér. Promícháme a přidáme smetanu a kokos tak, aby hmota nebyla suchá ani příliš lepkavá. Rozehřejeme si bílou čokoládu a kuličky do ní namočíme a necháme uschnout. Poté si dáme čokoládu do sáčku, do kterého uděláme minidírku a kuličky postříkáme jako mumii. Doprostřed už pak jen nalepíme očička, která vytvoříme z bílé čokolády. Na oči je potřeba jen udělat tečku a doprostřed „ťupku“ z hořké čokolády. Necháme zaschnout.

Kávová lízátka

180 g mascarpone
50 g mandlového cukru
5 g kávy
kávový likér
žlutá a bílá čokoláda
barvivo

Korpus rozdrtíme, přidáme mascarpone, mandlový cukr, kávu a nakonec přidáme likér. Vytvoříme kuličky a necháme vychladit. Rozpuštěnou žlutou čokoládu dáme do hluboké sklenice, lízátka do ní ponoříme a necháme v lednici zatuhnout. Do sáčku s malou dírkou dáme zbytek čokolády a uděláme na kuličkách mřížku podobnou, jako má ananas. Ze zelené vytemperované čokolády si uděláme krátké čmárance, které budou po přilepení na lízátko dělat listy ananasu.

Borůvkovomaková lízátka

220 g tvarohu
100 g cukru
30 ml rumu
30 g máku
50 g borůvek
bílá čokoláda
gelové barvivo

Korpus rozdrtíme a přidáme tvaroh s cukrem a rumem. Zapracujeme mák a poté borůvky. Dáváme pozor, abychom je nerozmačkali. Vytvoříme kuličky a necháme vychladit. Rozpuštěnou bílou čokoládu si dáme do hluboké sklenice a uděláme na ní čáry z gelového barviva. Poté lízátko ponoříme do čokolády. Při ponořování s ním točíme a čokoláda nám tak udělá hezký vzor.

Ořechová lízátka

100 g kondenzovaného mléka
85 g višňové marmelády
20 g kakaa
100 g lískových ořechů
rum
cukr
skořice
čokoláda

Korpus si rozdrtíme do misky a přidáme kondenzované mléko, višňovou marmeládu a kakao. Promícháme a přidáme rum tak, aby hmota nebyla ani suchá, ani příliš lepkavá. Rozmixujeme nahrubo lískové ořechy a opražíme si je na pánvi, kde je při pražení posypeme cukrem a skořicí. Poté přimícháme do těsta. Vytvoříme kuličky, které vychladíme a poté namočíme do rozehřáté čokolády a posypeme ořechy.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.