Soudní proces se zpěvy a tanci pro činoherce. Napsali O. Daněk a J. F. Fischer. Záznam inscenace Divadla na Vinohradech.
Hrají: H. Maciuchová, J. Hanzlík, J. Bohdalová, D. Veškrnová, M. Stropnický, M. Babuský, B. Slováček, V. Preiss a další. Kamera A. Nožička. Divadelní a televizní režie J. Dudek.

Přesný název tohoto představení zní: Jedno jaro v Paříži aneb Krvavá Henrietta. Zavádí nás do Paříže jara 1914, kdy se odehrává soudní proces, v němž jsou obžalováni ministr financí Robert Caillard a jeho žena Henrietta. Dostaneme se tak do spletitého přediva milostných vztahů, politických intrik i umělého světa, vytvářeného bulvárním tiskem. Původně tuto látku, která se opírá o skutečné historické události, zamýšlel Oldřich Daněk a autor hudby Jan F. Fischer jako velký muzikál. Nakonec ji ale přepracovali a dílu dali podtitul "muzikál pro činoherce".

Premiéru měla inscenace v režii Jaroslava Dudka v Divadle na Vinohradech v roce 1987 a o dva roky později byla vysílána u příležitosti 100. výročí divadla přímým přenosem. Z něho také existuje náš záznam. A svědčí nejen o brilantních hereckých výkonech, ale také o práci dvou významných osobností českého divadla, filmu a televize 2. poloviny 20. století. Spisovatel, dramatik, scenárista a režisér Oldřich Daněk by se letos v lednu dožil 85 let a režisér Jaroslav Dudek osmdesátky. Oba se nesmazatelně zapsali do paměti televizních diváků. Oldřich Daněk asi především dvěma seriály, které napsal s Janem Otčenáškem (Byl jednou jeden dům a Dnes v jednom domě) a Jaroslav Dudek Takovou normální rodinkou a Nemocnicí na kraji města.

Napište nám