Viktor Preiss a Jaromír Hanzlík v příběhu z historie československé zpravodajské služby z let 1933–45. Televizní hra na námět V. Ježka inspirovaná pamětmi F. Fárka.
Režie: Pavel Háša. Scénář: Oldřich Daněk. Hrají: Jaromír Hanzlík, Viktor Preiss, Václav Mareš, Stanislava Bartošová a další.

Dnes se na televizní obrazovku České televize vrací, z tvorby významného českého dramatika, spisovatele, režiséra a scenáristy Oldřicha Daňka, jeden útržek z běhu času, jak sám dramatik řadu svých her označuje, který vždy staví především na hereckém mistrovství. Těmi mistry, pod režijní taktovkou Pavla Háši, jsou tu bezesporu Viktor Preiss, který zítra oslaví 75. narozeniny a Jaromír Hanzlík. Dnešní příběh je inspirován autentickým životním osudem a Daněk dal svému televiznímu ztvárnění podtitul "zpravodajská sonáta".

Televizní film zpracovává paměti českého zpravodajského důstojníka Františka Fárka z let 1933–1945. Fárek, který zde vystupuje pod jménem Steiner (J. Hanzlík), začíná působit na začátku 30. let minulého století, v době Hitlerova nástupu k moci v českém pohraničí, v Liberci. Zde se také setkává s Němcem Daubnerem (V. Preiss), drobným bankovním podnikatelem, prchajícím před hitlerovským stíháním do Československa. Vzniká originální, chytré a smysluplné spojení, v němž Steiner využívá profese a kontaktů Daubnerových. V blízkých Podmoklech začíná fungovat Bankovní dům Daubner, který díky svému umístění v pohraničí poskytuje výhodnou, diskrétní a vítanou finanční pomoc především příslušníkům německé armády, ocitnuvším se v peněžní nouzi. Bankovní dům Daubner se tak stává cenným zdrojem informací pro naši zpravodajskou službu...

Napište nám