Hana Maciuchová v televizním zpracování klasické pohádky Carla Gozziho o půvabné a kruté princezně, která se nechce vdávat a svým nápadníkům dává mazané hádanky…
Dále hrají: V. Preiss, který nedávno oslavil 75. narozeniny, V. Šmeral, J. Kotrbová, J. Kepka, J. Bruder, L. Mrkvička a další. Kamera A. Navara. Scénář a režie A. Procházková.

Krásná a krutá princezna dává princům tři hádanky. Kdo neuhodne, je bez milosti popraven. Objeví se ale princ, který přišel do země inkognito, do princezny se zamiluje a její tři hádanky uhodne. Tím ale příběh pýchy, touhy po nezávislosti, ale i lásky, žárlivosti a zrady nekončí...

Divadelní hra italského dramatika osmnáctého století Carla Gozziho Princezna Turandot se stala podkladem pro různá zpracování, připomeňme dílo F. Schillera či operu G. Pucciniho. Sám Gozzi, který ve svých hrách rád mísil živelnou komiku s pohádkovými příběhy a situoval je do bájných a fantazijních míst, v této své nejznámější hře vycházel z textů pohádek Tisíce a jedné noci.

Toto Gozziho dílo bylo v roce 1974 adaptováno pro televizní vysílání režisérkou Annou Procházkovou, v barvitém výtvarném pojetí, a s výbornými hereckými výkony H. Maciuchové, V. Preisse a dalších.

Napište nám