Rady a tipy

Jak udržet vybrané potraviny co nejdéle čerstvé

I když si zakoupíme čerstvé potraviny, časem se samozřejmě pomalu začnou kazit. Jak to udělat, aby nám vydržely čerstvé co nejdéle? Přinášíme sedm tipů, které lze kdykoliv použít.

Banány – abychom uchovali banány v trsu co nejvíce čerstvé, obalíme konec trsu igelitem. Takto nám vydrží doma čerstvé i týden.
Jahody – připravíme si misku, do které nalijeme vodu a přidáme vinný ocet. Plastové balení s jahodami ponoříme do nálevu a necháme odkapat.
Balený zeleninový salát – připravíme si utěrku, do které salát z plastového balení vysypeme. Zlehka zabalíme do utěrky a vrátíme zpět do obalu, ve kterém jsme salát koupili. Případně můžeme vložit do kuchyňské plastové uzavíratelné misky.
Čerstvé bylinky – čerstvé bylinky na prkénku nakrájíme a postupně rozdělíme do nádobky na led. Zalijeme olivovým olejem nebo rozpuštěným máslem. Potom dáme nádobku do mrazáku. Při vaření pak stačí vzít jednu kostičku, kterou dáme na rozehřátou pánev a bylinkami nejen ochutíme vařený pokrm, ale také provoníme celou kuchyni. Zalévat můžeme samozřejmě i vodu, potom stačí vhodit kostičku do polévky před dovařením.
Toustový chléb - do balení toustového chleba přidáme kus čerstvého celeru, který zabrání tvorbě plísně. Toustový chléb tak vydrží při pokojové teplotě i týden.
Čerstvé mléko - do balení mléka (plastová nebo papírová nádoba) přidáme trochu soli a promícháme.
Stále křupavé sušenky - do uzavíratelné sklenice nebo dózy se sušenkami přidáme plátek toustového chleba. Sušenky tak zůstanou stále křupavé.


Další rady a tipy