Zeleninová jídla

Kapustové karbanátky z trouby

250 g mletého masa
500 g kapusty
2 vejce
3-4 lžíce hrachové, čočkové nebo cizrnové mouky
1 cibule
5 stroužků česneku
2 lžíce hořčice
sůl
pepř
majoránka

Kapustu nakrájíme na proužky a povaříme asi 10 minut v osolené vodě. Scedíme a schladíme ve studené vodě.

Kapustu, cibuli a česnek rozmixujeme v mixéru nebo nasekáme najemno. Někdo má rád kousky kapusty, tak si zeleninu naseká. Někomu se zelenina musí do masa nenápadně propašovat, tam je mixér nedoceněný pomocník.

Zeleninový základ smícháme s masem, hořčicí, vejci a moukou. Osolíme, opepříme, dochutíme majoránkou a tvarujeme karbanátky, které klademe na plech pokrytý pečicím papírem. Pečeme asi 30-40 minut při teplotě 180 °C. V polovině pečení otočíme. Pokud je maso málo tučné, potřeme olejem.

Tato varianta je bezlepková. Luštěninová mouka je zároveň dobrým zdrojem bílkovin. Karbanátky nejsou nasáklé tukem, nerozpadají se a jsou velmi chutné.

Podáváme s vařeným bramborem a zeleninovým salátem. Když zbydou nebo si potřebujeme zabalit svačinu na cestu, vložíme je do pita chleba se zeleninou a jogurtovým dresinkem. Osvědčil se i ledový salát, okurka, rajče a trocha rukoly. Jako studená večeře na chlebu s hořčicí také nemá chybu.

Ohodnoťte tento recept: 

32 hlasů

Další recepty Celý díl