Grilovaný ananas

1 ananas
4 lžíce medu
4 lžíce koňaku
skořice
Ananas oloupeme a nakrájíme na 1 cm silná kolečka, která pak potřeme rozpuštěným medem a necháme asi hodinu odležet. Zakápneme koňakem, ale není to nutné. Grilujeme 5 minut na každé straně na dobře rozehřátém grilu.
Ještě teplý ananas na talířích můžeme posypat mletou skořicí a zdobit medem. Podáváme ihned, horký.
Ke grilovanému ananasu se hodí špetka chilli nebo kajenského pepře.
Pokud podáváme jako dezert, je vhodné doplnit kopečkem vanilkové zmrzliny.
Z ananasu můžete tvořit kolečka nebo třeba kostičky. My máme v oblibě osminový řez. Ten uděláte tak, že ananas nahoře a dole odříznete a následně ořežete i slupku po stranách. Snažte se nožem nezasahovat příliš do dužiny, aby vám jí zbylo co nejvíce. Nyní si postavte ananas na výšku a nařízněte z vrchu na polovinu, čtvrtiny a pak i osminy. Půjde vám to lépe, pokud ananas naříznete vždy jen ze 4/5 a tím bude stále pěkně držet pohromadě. Pak to jednoduše doříznete a je to. Máte nyní 8 dlouhých stroužků ananasu. Jejich tvrdý vršek (střed ananasu) odřízněte také. Byl by tvrdý na skus a postrádá sladkost.
Ohodnoťte tento recept: