Vepřová panenka pečená ve slanině
800 - 1000 g vepřové panenky
250 g krájené anglické slaniny
20 g másla
1 čajová lžička hladké mouky
sůl, pepř
Panenku očistíme od blanek, osolíme a opepříme.
Formu na srnčí hřbet vyložíme plátky anglické slaniny, položíme do ní maso a zabalíme. Pečeme při teplotě 200 °C 12 - 15 minut ve formě, potom z formy vyklopíme na plech a pečeme dalších 8 - 10 minut vyklopenou. Pokud to trouba umožňuje, necháme ještě 1 - 2 minuty grilovat nebo na poslední 2 minuty zvýšíme teplotu na 230 - 250 °C, co nám trouba umožňuje.
Před krájením necháme panenku 8 až 10 minut odpočinout. Zakryjeme ji alobalem. V mase se rozloží šťáva, která při krájení nevyteče. Šťávu po pečení v pekáči promícháme. Uvolníme i všechny přípeky ze stěn pekáčku, zředíme trochou vody, aby se nám šťáva uvolnila.
Stěrkou vše stáhneme do rendlíku a na sporáku zahřejme. Výpek zahustíme kouskem másla obaleným v mouce (tzv. moučné máslo) a povaříme.
Panenku servírujeme s vařeným nebo pečeným bramborem, s bramborovou kaší nebo zeleninovým salátem. Můžeme podávat i na studeno, podobně jako rostbíf. Správně upečená panenka je směrem ke středu růžová.
Ohodnoťte tento recept: