Velikonoční žloutkové řezy


250 g másla
250 g polohrubé mouky
1 l mléka
10 vajec
250 g cukru
2 lžičky vanilkového aroma
špetka soli
Máslo dáme před přípravou rozpustit. Musí však být vychlazené, když s ním pracujeme. Stejně dobře vychlazené musí být i mléko.
Z bílků a soli ušleháme tuhý sníh a odložíme ho stranou. Žloutky spolu s cukrem vyšleháme do pěny. Hmota by měla zdvojnásobit svůj objem. Postupně přidáváme rozpuštěné máslo, mléko a vanilkové aroma. Za stálého šlehání do směsi vmícháme i mouku. Tuhý sníh postupně ručně vmícháme do žloutkové hmoty.
Těsto má tekutou konzistenci. Vylijeme ho na plech, který jsme si předtím vymastili a vysypali moukou nebo vystlali pečicím papírem.
Těsto vložíme do trouby předehřáté na 175 °C a pečeme přibližně 40 minut. Nebojte se, pokud se vám střední část zdá tekutá. Zákusek během chladnutí zhoustne a bude přesně takový, jaký má být. Nekrájejte ho teplý nebo vlažný.
Když zákusek vychladne, vložíme ho do chladničky a podáváme dobře vychlazený. Množství je na plech o velikosti 30 x 40 cm.
Ohodnoťte tento recept: