Zapečené halušky s hlívou


Těsto na halušky
300 g hrubé mouky
3 vejce
sůl
300 ml polotučného mléka
2 šalotky
400 g hlívy ústřičné
40 g másla
bílý pepř
1 lžička mletého kmínu
100 ml suchého bílého vína
250 ml smetany na vaření (12%)
150 g ementálu
1 hrst hladkolisté petrželky
200 ml zakysané smetany
2 stroužky česneku
V míse promícháme mouku, vejce, sůl a za postupného přilévání i mléko. Vzniklé těsto necháme 15 minut odpočinout. Ve větším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu.
Šalotku nakrájíme nadrobno, houbu očistíme a nakrájíme na kousky.
Rozehřejeme pánev a na másle restujeme šalotku, až zesklovatí. Vsypeme hlívu, osolíme, okořeníme a restujeme 10 minut do odpaření veškeré vody z hub. Podlijeme vínem a další 3 minuty povaříme a odpařujeme.
Do vroucí vody dáme vařit těsto protlačené s pomocí stěrky skrz děrované síto na halušky.
Vaříme asi 2 minuty, až halušky vyplavou, a scedíme.
Ve větší míse promícháme 200 ml smetany na vaření, nastrouhaný sýr a opepříme. Vsypeme špecle a promícháme. Ochutnáme a případně dosolíme.
Vše přelijeme do zapékacích misek a pečeme v troubě 10 minut při teplotě 180 °C.
Podáváme s houbovou směsí, posypeme petrželkou a přelijeme dipem.
Na dip promícháme zakysanou smetanu, zbylou smetanu na vaření a prolisovaný česnek se solí a pepřem.
Ohodnoťte tento recept: