Čokoládovojablečný dortík


Korpus
5 vajec
120 g cukru krupice
1 vanilínový cukr
200 ml rostlinného oleje
1 lžíce rumu
250 g hladké mouky
30 g holandského kakaa
prášek do pečiva
špetka soli
Krém
6 jablek
100 ml vody
80 g cukru krupice
3 lžíce rumu
100 g hořké čokolády
200 g másla
Poleva
100 g hořké čokolády
50 g másla
1 lžíce oleje
Vyšleháme vejce s cukry, pak tenkým proudem přilijeme rum a olej. Dále k tomu prosejeme mouku, kakao, špetku soli a kypřicí prášek. Vše vyšleháme dohladka. Těsto vlijeme do formy a dáme péct do trouby vyhřáté na teplotu 180 °C přibližně na 30 - 40 minut. Zkoušíme špejlí, zda je korpus propečený. Hotový korpus dáme vychladnout.
Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme do kastrůlku. Přilijeme vodu, rum a vsypeme cukr. Vaříme doměkka. Jablka rozmixujeme tyčovým mixérem. Vmícháme máslo a čokoládu. Zahřejeme, aby se vše rozpustilo. Odstavíme a necháme vychladnout.
Korpus rozřízneme podélně na poloviny. Spodní díl opět upevníme do formy a horní díl rozdrobíme do jablečné směsi. Vše důkladně promícháme a naneseme na korpus. Dobře uhladíme.
Vložíme do lednice alespoň na hodinu. Potom zalijeme čokoládovou polevou.
V lednici necháme uležet do druhého dne nebo alespoň 3 - 4 hodiny.
Ohodnoťte tento recept: