Zeleninová jídla

Krkonošský kynutý bramborák

600 g strouhaných brambor
160 - 200 g polohrubé mouky
180 g vody nebo mléka
lžička cukru
2 lžičky soli
1 vejce
2 - 3 stroužky česneku
majoránka
drcený kmín
mletý pepř
20 g droždí

Případně

větší cibule
2 lžíce oleje
200 g uzeného bůčku
nebo
škvarky

Na začátku si musíme ujasnit, jestli chceme do bramboráku přidat cibuli, uzené nebo škvarky. Pokud ano, jako první osmahneme na pánvi na oleji cibuli a uzený bůček. Necháme vychladnout.

Z vody nebo mléka, cukru, droždí a části mouky zaděláme kvásek, který necháme vzejít (asi 20 minut), potom ho přidáme do mísy ke všem ostatním surovinám, včetně směsi z pánve.

Ochutnáme, popřípadě trochu dosolíme, a hned těsto urovnáme do sádlem dobře vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy.

Necháme vykynout (asi 45 minut) a upečeme do červena. Vkládáme do studené trouby, kterou zapneme na 200 °C a pečeme přibližně hodinu. Babička takto pekla každé kynuté těsto, které postupným zahříváním v troubě ještě nakynulo.

Ohodnoťte tento recept: 

109 hlasů

Další recepty Celý díl