Moučníky a cukroví

Vánočka podle rodinného receptu Kristýny Kociánové

500 g polohrubé mouky
120 g cukru moučky
120 g másla
3 – 4 žloutky
30 g droždí
5 g soli
250 ml mléka
citronová kůra
vanilka nebo vanilkový cukr
rozinky namočené v rumu
mandle nasekané nebo na plátky

Do mísy dáme mouku, cukr a špetku soli. Promícháme a ve středu vytvoříme důlek. Přidáme asi polovinu mléka a rozdrobíme droždí. Rozmícháme a zapracujeme část mouky, abychom vytvořili řídké těstíčko.

Zakryjeme a necháme kvásek vzejít - asi 15 až 20 minut. Kvásek zvětší objem a bude mít v sobě spoustu bublinek.

Ke kvásku a mouce dodáme zbylé mléko. Přidáme i žloutky, rozpuštěné máslo, vanilkový extrakt a citronovou kůru. Vložíme hák na hnětení a hněteme v robotu 7 minut nebo pěkně postaru v ruce asi 20 minut. Můžeme si k tomu pustit pohádku:)

Přidáme rozinky a ještě chvíli prohněteme. Těsto by mělo být hezky hladké a mělo by se odlepovat od stěny mísy.

Těsto zakryjeme fólií a necháme 60 minut kynout. Vykynuté těsto vyklopíme na pracovní desku. Zvážíme na váze a rozdělíme na 6 stejně velkých dílů. Každý díl dlaní stočíme do kuličky a necháme chvíli odpočinout. Potom každý díl dlaněmi rozválíme na pramen dlouhý asi 30 cm.

Prameny si rozložíme na pracovní desku a postupně splétáme. Já splétám 4, 3 a 2 prameny.

Nespěcháme a pěkně postupně prameny překládáme. Jakmile máme upleteno, oba konce stiskneme a přeložíme pod vánočku. Vánočku dáme na plech (vystlaný pečicím papírem), zakryjeme a necháme kynout alespoň 60 minut, dokud viditelně nezvětší svůj objem.

Troubu si mezitím předehřejeme na teplotu 170 °C. Jakmile je vánočka pěkně vykynutá, potřeme ji rozšlehaným bílkem a posypeme mandlemi. Dáme do trouby. Pečeme asi 20 minut, pak snížíme teplotu na 150 °C a pečeme ještě dalších 20 minut. V polovině vánočku zkontrolujeme. Jestli na povrchu příliš rychle zlátne, zakryjeme ji kouskem alobalu. Upečenou vánočku dáme na mřížku, pokropíme mlékem a před zakrojením ji necháme úplně vychladnout.

Ohodnoťte tento recept: 

203 hlasů

Další recepty Celý díl