Pravý chodský koláč


500 g polohrubé mouky
125 g másla
5 g soli
100 g moučkového cukru
30 g droždí
3 žloutky
1 sáček vanilkového cukru
3 lžíce rumu
400 ml vlažného mléka
Droždí necháme vzejít v trošce mléka s hrstkou mouky a kostkou cukru. Prosejeme mouku, přidáme žloutky a všechny suché přísady. Tuk rozpustíme v hrnku a zchladíme ho mlékem. S touto vlahou směsí a kváskem zaděláme na nepříliš tuhé těsto. Propracujeme ho tak, až je lesklé a na povrchu se tvoří malé bublinky. Pak přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout. Mezitím si připravíme náplně.
Tvarohová náplň
750 g měkkého tučného tvarohu
2 žloutky
sníh z 2 bílků
100 g moučkového cukru
6 lžic rumu
smetana podle potřeby
Všechno dobře rozmícháme. Podle potřeby ředíme smetanou. Sníh vmícháme až nakonec. Náplň nesmí být příliš hustá.
Švestková povidla
Švestková povidla okořeníme skořicí. Hustá zředíme horkou vodou a podle chuti osladíme. Můžeme ovonět rumem. Pokud potřebujeme zahustit, použijeme strouhaný perník. Povidla by se při pečení neměla roztékat.
Maková náplň
250 g umletého máku
2 lžíce cukru
1 lžíce medu
mletý hřebíček
vanilkový cukr
rum
Mletý mák uvaříme s mlékem, medem a cukrem na kaši. Okořeníme ji tlučeným hřebíčkem a vanilkovým cukrem. Pokud je kaše řídká, zahustíme ji drcenými piškoty.
Vykynuté těsto dělíme na bochánky o váze 120 - 150 g. Na připravená papírová kola vymačkáme těsto od středu až k okraji. Okraje koláče nejdříve potřeme rozšlehaným vajíčkem. Na prostředek navršíme tvarohovou náplň. Rozetřeme ji po celé ploše. Na uhlazený povrch kreslíme povidly a makovou náplní ornamenty. Tomu se na Chodsku říká merhování. Povrch dozdobíme loupanými mandlemi a rozinkami máčenými v rumu. Pečeme v předehřáté troubě dorůžova.
Ještě teplé koláče potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem a rumem.
Ohodnoťte tento recept: