Větrník se slaným karamelem


Odpalované těsto
250 ml vody
1 g soli
75 ml oleje
200 g hladké mouky
5 vajec
Krusta
100 g másla
130 g třtinového cukru
130 g hladké mouky
Mouku, třtinový cukr a nastrouhané máslo smícháme v hnětači nebo v ruce do kompaktního těsta. Těsto rozválíme mezi dvěma pečicími papíry. Necháme v lednici vychladit.
Žloutkový krém
500 ml plnotučného mléka
60 g vanilkového pudinkového prášku
120 g cukru krupice
5 žloutků
kousek bourbonské vanilky
30 ml rumu
160 g másla
Mléko dáme vařit spolu s vanilkou. Vedle v misce rozmícháme cukr, žloutky a pudinkový prášek. Polovinu teplého mléka přiléváme postupně do žloutkové směsi. Důkladně promícháme. Žloutkovou směs s mlékem potom postupně přiléváme do druhé poloviny mléka. Povaříme, aby nebyl cítit škrob z pudinkového prášku.
Vložíme do šlehače a necháme šlehat, dokud krém nevychladne. Přidáme rum a zašleháme změklé máslo.
Slaný karamel
750 ml smetany ke šlehání 33%
180 g cukru krupice
2 g plátkové želatiny
5 g soli
Z cukru uděláme karamel. Přidáme sůl a následně přiléváme smetanu. Krém provaříme. Potom přidáme předem nabobtnanou želatinu. Necháme přes noc vychladit.
Tekutý karamel
300 g cukru krupice
400 g smetany ke šlehání
Vodu, sůl a olej dáme do hrnce. Až se vše začne vařit, přidáme mouku a odpalujeme těsto. Potom hmotu dáme do mixéru a zapneme na střední rychlost. Až směs zchladne, přidáme vejce.
Odpalované těsto stříkáme na pečicí papír pomocí hladké cukrářské trubičky. Na každý větrník položíme předem vykrojené kolečko krusty. Předehřejeme troubu na teplotu 220 °C. Do trouby vložíme pekáč s vodou a pak plech s větrníky. Stáhneme troubu na teplotu 180 °C. Pečeme na horký vzduch cca 20 minut. Větrníky necháme zchladnout a potom je rozkrojíme. Na obvod větrníku nastříkáme trubičkou žloutkový krém. Doprostřed dáme tekutý karamel a doplníme slaným karamelovým krémem. Pak přiklopíme obě poloviny k sobě.
Ohodnoťte tento recept: