Masové kuličky zapečené se zelím a brambory
1 malá hlávka zelí
150 g anglické slaniny
5 středních brambor
250 ml smetany na vaření
1 cibule
sůl
kmín
Kuličky
400 g mletého vepřového masa
1 vejce
2 lžíce strouhanky
2 šalotky nakrájené najemno
lžička hořčice
lžička mleté papriky
sůl
pepř
mletý kmín
Zelí nakrájíme na kostičky, cibuli na menší kostičky. Smícháme dohromady, osolíme, okmínujeme a necháme v míse odpočinout. Zelí pustí šťávu.
Oloupané brambory nakrájíme na kostky a přidáme k zelí. Vložíme do pekáčku, který můžeme zakrýt víkem nebo alobalem.
Maso smícháme s ostatními surovinami a dochutíme. Mokrýma rukama vytvoříme kuličky. Poklademe je na zelí s bramborami. Zalijeme smetanou a posypeme na kostičky nakrájenou slaninou. Pekáček zakryjeme víkem nebo alobalem. Pečeme při teplotě 200 °C 40 - 50 minut.
Potom odkryjeme (kuličky můžeme otočit) a dopečeme dozlatova.
Ohodnoťte tento recept: