Květákové kung-pao


1 květák
4 stroužky česneku
2 malé chilli papričky
1 lžička čerstvého zázvoru
4 jarní cibulky
50 g arašídů
čerstvý koriandr
kukuřičná mouka100 ml arašídového oleje
1 lžíce sezamového oleje
1 lžička sečuánského pepře
1 lžička chilli vloček100 ml sójové omáčky
50 ml čínského rýžového vína
1 lžíce javorového sirupu
Ze sójové omáčky, vína a javorového sirupu smícháme marinádu ve větší míse. Přidáme růžičky květáku a necháme marinovat alespoň půl hodiny.
Rozehřejeme wok pánev na nejvyšší teplotu spolu s olejem. Do horkého oleje vložíme sečuánský pepř a chilli. Promícháme, necháme rozvonět v oleji asi půl minutky a pánev odstavíme.
Olej slijeme a koření vyhodíme. Ponecháme si dvě lžíce oleje stranou.
Olej znovu rozehřejeme a vkládáme do něj květákové růžičky, které obalíme v kukuřičné mouce.
Za stálého míchání osmažíme květák dohněda a dokřupava. Hotový květák scedíme a osušíme na papírové utěrce.
Vytřeme wok, vrátíme na vysoký plamen a vlijeme zbylý olej. Jakmile je rozehřátý, přidáme chilli, česnek, zázvor a restujeme 30 sekund. Potom přidáme jarní cibulku a pokračujeme v restování. Přidáme květák, arašídy, koriandr, zbytek marinády, aby se květák obalil v omáčce.
Podáváme s dušenou rýží.
Ohodnoťte tento recept: