Bezinkový likér s kávou


2 l bezinek
1 l vody
1 kg cukru
2 lžíce mleté kávy
0,5 l rumu
Bezinky povaříme ve vodě asi 15 minut. Rozmixujeme a přecedíme přes husté sítko nebo plátýnko.
Pozor na barvení! Bezinky zanechávají fleky! Doporučuji pracovat v rukavicích, pokud si nechcete obarvit ruce. Z rukou se barvivo postupně smyje. Dejte si pozor na nábytek, utěrky a oblečení.
Přecezenou šťávu vaříme s cukrem asi 5 minut.
V originálním babiččině receptu se zároveň s cukrem přidá jemně mletá káva a povaří se. Komu vadí kávový lógr, přidejte po uvaření filtrovanou kávu připravenou z 2 lžic kávy a menšího množství vody.
Já přidávám 2 šálky silného espressa o obsahu 30 ml.
Šťávu necháme vychladnout. Po vychladnutí smícháme s rumem, nalijeme do lahví a uchováváme v chladném špajzu.
Cukr a rum působí jako konzervanty. Likér se nikdy nezkazil.
Babička si dávala malého panáčka denně. V době nemocí si dopřávala většího panáčka.
Zdravotní kartu jí zakládali v osmdesáti letech.
Ohodnoťte tento recept: