Moučníky a cukroví

Hruškový koláč s mandlemi

Těsto

160 g hladké mouky
70 g moučkového cukru
110 g studeného másla
1 vejce

Náplň

50 g změklého másla
100 g cukru
2 vejce
150 g mletých mandlí
2 lžíce mandlového likéru
4 hrušky
mandlové plátky na ozdobu

Mouku a cukr smícháme a propracujeme se studeným máslem na směs podobnou drobence. Pak zapracujeme také vejce. Zabalíme do fólie a dáme na půl hodiny vychladit do lednice.

Troubu předehřejeme na teplotu 180 °C.

Těsto vyválíme a prsty namačkáme do koláčové formy vymazané máslem. Dno několikrát propíchneme vidličkou a dáme péct na 15 minut.

Na náplň vyšleháme změklé máslo s cukrem do pěny. Vmícháme vejce a dobře vyšleháme. Přidáme mandlový likér a mleté mandle. Naplníme do upečeného korpusu, uhladíme a ozdobíme půlkami nebo plátky oloupaných hrušek. Vrátíme do trouby a pečeme dalších 50 – 60 minut.

Před krájením necháme úplně vychladnout a posypeme plátky mandlí.

Náš tip:

V předvánočním období přidáme do náplně trochu mleté skořice a hřebíčku.

Ohodnoťte tento recept: 

11 hlasů

Další recepty Celý díl