Různé

Bylinková sůl

1 000 ml bylinek
250 ml mořské nebo himálajské soli

Bylinky nasekáme najemno nebo nadrtíme v robotu a promícháme se solí.

Dáme na plech a necháme 2 dny sušit v kuchyni.

Vybereme lístečky bylinek bez tvrdých částí a stonků.

Takto lze zpracovat jakékoliv bylinky, záleží jen na tom, co nám chutná.

Jestli zatoužíme po chuti Francie, kombinujeme oregano, tymián a malinko levandule.

Itálie má ráda šalvěj s rozmarýnem, bazalkou a špetkou citronové kůry. Česká kuchyně s úspěchem kombinuje pažitku, kudrnku a libeček. Můžeme přidat i česnek nebo chilli papričky.

Sůl vybereme mořskou nebo himálajskou bez přídavku jódu, fluoru a všeho, co se do soli přidává.

Lepší je sůl hrubá jako písek, než jemná sůl. Sůl vytahuje z bylinek vodu.

Výborné jsou jednodruhové soli. Doporučuji je vyrábět postupně, třeba každé dva dny, kuchyň bude skvostně vonět celé září.

Bylinková sůl by měla být suchá a sypká. Pokud máme větší vlhkost v bytě, dosušujeme ji na nízkou teplotu v troubě.

A první vánoční dárky vzniknou právě takto jednoduše. Jsou ze zahrady a obdarovaní je jistě ocení.

Ohodnoťte tento recept: 

5 hlasů

Další recepty Celý díl