Bylinková sůl


1 000 ml bylinek
250 ml mořské nebo himálajské soli
Bylinky nasekáme najemno nebo nadrtíme v robotu a promícháme se solí.
Dáme na plech a necháme 2 dny sušit v kuchyni.
Vybereme lístečky bylinek bez tvrdých částí a stonků.
Takto lze zpracovat jakékoliv bylinky, záleží jen na tom, co nám chutná.
Jestli zatoužíme po chuti Francie, kombinujeme oregano, tymián a malinko levandule.
Itálie má ráda šalvěj s rozmarýnem, bazalkou a špetkou citronové kůry. Česká kuchyně s úspěchem kombinuje pažitku, kudrnku a libeček. Můžeme přidat i česnek nebo chilli papričky.
Sůl vybereme mořskou nebo himálajskou bez přídavku jódu, fluoru a všeho, co se do soli přidává.
Lepší je sůl hrubá jako písek, než jemná sůl. Sůl vytahuje z bylinek vodu.
Výborné jsou jednodruhové soli. Doporučuji je vyrábět postupně, třeba každé dva dny, kuchyň bude skvostně vonět celé září.
Bylinková sůl by měla být suchá a sypká. Pokud máme větší vlhkost v bytě, dosušujeme ji na nízkou teplotu v troubě.
A první vánoční dárky vzniknou právě takto jednoduše. Jsou ze zahrady a obdarovaní je jistě ocení.
Ohodnoťte tento recept: