Raw kokosový řez


Vynikající kokosový dezert, přirozeně bez lepku, bez cukru a vegan.
Domácí slunečnicové mléko
40 g slunečnicového semínka
300 g vody
Slunečnicové semínko umixujeme s vodou, ideálně ve výkonnějším mixéru. Postačí ovšem i klasický tyčový mixér.
Čokoládová krusta
60 g vlašských ořechů
20 g slunečnicového semínka
20 g para ořechů
20 g kakaa
1 lžička skořice
1 lžička mesquite
100 g datlí
10 g slunečnicového mléka
Nejdříve si v mixéru rozmixujeme všechny ořechy a semínka na jemnou směs. Potom smícháme s vypeckovanými datlemi a umixujeme. Pokud bude směs stále sypká, přidáme trochu slunečnicového mléka. Krustu namačkáme do formy vyložené pečicím papírem a dáme na chvilku do chladničky.
Kokosová vrstva
150 g kokosu
130 g slunečnicového mléka
40 g agáve
20 g kokosového oleje
1 lžička mesquite
Strouhaný kokos nejdříve umixujeme na mouku. Pak přidáme slunečnicové mléko, agáve sirup, kokosový olej, mesquite a znovu mixujeme, dokud se směs krásně nespojí. Kokosovou náplň rovnoměrně naneseme na čokoládovou krustu a dáme do chladu.
Domácí čokoláda
50 g kokosového oleje
10 g agávového sirupu
10 g kakaa
40 g datlové pasty
30 g slunečnicového mléka
Kokosový tuk necháme rozpustit při pokojové teplotě. Přidáme datle a agávový sirup. Když je tuk zcela rozpuštěný, přidáme kakao a slunečnicové mléko. Čokoládou polijeme kokosovou vrstvu. Necháme v lednici ztuhnout.
Kokosové řezy můžeme nechat odpočívat v chladničce nebo je rovnou krájet. Každý řez ozdobíme čerstvým ovocem, kokosovým chipsem a snítkou máty.
Prášek mesquite se získává drcením lusků ze stromu zvaného naditec. Můžete ho použít jako alternativu kakaa a karobu. Mesquite prášek je aromatický, sladký, má jemnou oříškovo-karamelovou příchuť. Můžeme ho použít do smoothie, koktejlů, kaší, přidat do pečení či do sladkých zdravých pamlsků. Můžeme ho také využít jako bezlepkovou mouku, jelikož denní dávkování není nijak omezeno.
Ohodnoťte tento recept: