Moučníky a cukroví

Jahodový Eton mess se slaným karamelem

Nepopsatelně dobrá směs pusinek a čerstvých jahod dostala název podle britské Eton College, kde se podává při tradičním zápase v kriketu. Jednoduchý dezert, který zaujme, vyžaduje přípravu předem. Jeho základem jsou sněhové pusinky, které se dají upéct do zásoby, protože vydrží.
V originálním receptu se pusinky rozdrobí na menší kousky a smíchají se s ušlehanou šlehačkou a jahodami, ať již nakrájenými nebo rozmixovanými. Náš recept je se slaným karamelem, který je v této době mimořádně oblíbený a také ho lze připravit do zásoby.
Letní návštěvy nás tak nepřekvapí nepřipravené.

Pusinky

3 bílky
175 g cukru krupice
špetka soli

Vaječné bílky vyšleháme s moučkovým cukrem a špetkou soli do tuhého sněhu. Cukr doporučuji zašlehávat po částech. Vyšlehanou hmotou naplníme cukrářský sáček a vytvoříme pusinky. Vložíme do vyhřáté trouby na teplotu 125 °C a pečeme 15 minut. Následně dosušujeme při teplotě 50 °C dalších 15 minut. Vytáhneme z trouby a necháme vychladnout.

Slaný karamel

200 g cukru krystal
125 ml smetany ke šlehání
90 g másla
1 lžička soli

V rendlíku si rozpustíme cukr na karamel. Volíme nižší teplotu, abychom docílili barvu medu a nespálili ho. Přepálený cukr zhořkne! Pak je lepší začít znovu. Při práci s karamelem pozor na spáleniny! Horký karamel má vysokou teplotu! Karamel stáhneme z plotny a necháme chvíli vystydnout. Pak zašleháme změklé máslo a posléze smetanu. Přidáme sůl a trochu prohřejeme, aby se ingredience propojili. Karamel skladujeme v lednici, kde vydrží dlouho.

Na servírování si vybereme pěknou sklenici, do které vrstvíme nakrájené jahody s nadrobenými pusinkami a slaným karamelem. Nazdobíme kuličkami granátového jablka, které svou kyselou chutí pěkně doplní sladké chutě pusinek a karamelu.

Milovníci šlehačky a chuťových koncertů si mohou dopřát i šlehačku, ale věřte, že odlehčená verze je zajímavá i tak.

Ohodnoťte tento recept: 

5 hlasů

Další recepty Celý díl