Maso

Grilované kachní prso s karotkovým pyré, se zázvorem a pomerančem, sezónní zelenina a salsa verde

4 kachní prsa s kůží
sůl
pepř

2 brukve čínské pak choi
lesní houby nebo žampiony
1 uvařená kukuřice
hladkolistá petržel
med
čerstvý tymián

Karotkové pyré

2 svazky karotky s natí
50 g zázvoru
šťáva z 2 pomerančů nebo 300 ml pomerančového džusu
sůl
černý pepř

Nejdříve si připravíme karotkové pyré. To trvá nejdéle.

Nakrájíme si karotku (4 karotky si necháme na gril), přidáme nastrouhaný zázvor a dáme vařit s pomerančovou šťávou nebo džusem až do změknutí. Po uvaření důkladně rozmixujeme na hladké jemné pyré. Dochutíme solí a pepřem.

Kachní prsa s kůží očistíme a kůži lehce nakrojíme. Osolíme a opepříme. Opékáme pomalu, kůží dolů, na grilu či pánvi.

Má to svůj důvod. Aby se mohl tuk z kůže propéct a hlavně vypéct, musíme nejprve kůži nařezat v pravidelných odstupech, nejlépe do mřížky. Kůži vždy prořízneme tak, aby řez vedl jen skrz kůži a sádlo, ale nenařízl svalovinu. Maso jemně osolíme a případně opepříme po obou stranách. Na straně s kůží můžeme solit o něco více.

Gril rozehřejeme pouze středně. Mírný žár zaručí, že se maso bude opékat a tuk pozvolna vytékat.

Po čtvrt hodině by kůže měla být půvabně zezlátlá a vypečená. Maso otočíme kůží nahoru a opečeme ho 2 minuty i po druhé straně. Vyjmeme a necháme pět minut odpočinout v teple ve vlažné troubě, nebo aspoň zakryjeme alobalem či přiklopíme pokličkou. Krájíme na plátky. Správně ugrilované by mělo být uvnitř růžové, ale propečené.

Prsa můžeme připravit i na pánvi. Jen doporučuji po 10 minutách tuk slít, aby se nepřepaloval.

Houby zprudka orestujeme na rozpálené pánvi. Osolíme a opepříme, přidáme petrželovou nať.

Uvařenou kukuřici rozpůlíme a odkrojíme zrníčka kolem dokola.

Zbytek karotek, houby a kukuřici připravíme na grilování či pánev. Očištěnou karotku i houby rozpůlíme a osolíme. Na pánvičce rozpustíme med, přidáme tymián a karotky. Lehce orestujeme. Dáme do trouby přibližně na 5 minut, aby změkly a zároveň zůstaly křupavé.

Brukev si rozpůlíme a na minutku spaříme v horké vodě. Potom vyjmeme, osušíme, zakápneme olivovým olejem, osolíme a grilujeme či opékáme na pánvi 1 minutku. Na gril přidáme kukuřici a dosolíme. Sundáme vše z grilu. Maso necháme odpočinout.

Salsa verde

bazalka
pažitka
jarní cibulka
citron

Bylinky nakrájíme nahrubo. Přidáme jarní cibulku, česnek, citron, sůl a rozmixujeme.

Při servírování na karotkové pyré položíme kachní prsa, obložíme grilovanou zeleninou, houbami a doplníme zelenou omáčkou salsa verde.

Takto můžeme připravit zajímavé a zdravé pohoštění na grilu pro více osob bez velkých příprav.

Ohodnoťte tento recept: 

2 hlasů

Další recepty Celý díl