Pardubický perník podle Pavla Janoše


Těsto
700 g hladké mouky
200 g moučkového cukru
200 g medu
50 g meruňkového džemu
50 g tuku
4 vejce
1 lžička skořice
1 lžička koření do perníku
10 g jedlé sody na kypření
vejce na potření
Poleva
300 g moučkového cukru
3 lžíce citronové šťávy
3 bílky
Všechny ingredience na těsto smícháme.
Těsto je třeba důkladně prohníst a nechat jeden až dva dny, klidně i týden, odpočinout při pokojové teplotě. Těsto přiklopíme miskou nebo přikryjeme igelitem.
Vykrojené tvary pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 °C přibližně 8 až 10 minut.
Hotové ještě horké potřeme rozšlehaným vejcem.
Bílky na polevu velmi pečlivě smícháme s moučkovým cukrem a citronovou šťávou. Potom vše řádně rozšleháme.
Troubu necháme dobře rozehřát. Pokud pečeme malé perníčky, můžeme trochu zvýšit teplotu a péct je rychleji. Díky tomu nám nevyschnou a jsou vláčnější. Hlídáme, abychom je nepřipálili.
U větších věcí je lepší nižší teplota a delší čas.
Pečeme je ve vyhřáté troubě při teplotě 160 °C přibližně 15 minut.
Náš tip:
Do našeho perníkového koření mícháme anýz, hřebíček, nové koření, badyán, koriandr, skořici a špetku pepře. Poměr ingrediencí je tajemství každého perníkáře.
Ohodnoťte tento recept: