Moučníky a cukroví

Jahodový dort s vanilkovým krémem

Korpus

125 g změklého másla
140 g cukru krupice
1 lžička vanilkové pasty
2 velká vejce
300 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička sody
špetka soli
250 ml podmáslí

Na ozdobu

30 krásných jahod

Vanilková pěna

600 ml smetany ke šlehání
200 ml plnotučného mléka
1 lžíce vanilkové pasty
2 lžíce cukru krupice
2 lžíce kukuřičného škrobu
6 žloutků
6 plátků želatiny
cukr na doslazení

1 menší sklenice jahodového džemu

Rozehřejeme troubu na teplotu 170 °C. Dno dortové formy (o průměru 24 cm) vyložíme papírem na pečení. Boky formy lehounce pomažeme máslem.

Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovou pastou do světlé nadýchané pěny. Máslo rozpustíme a smícháme s podmáslím nebo kefírem. Do ušlehané směsi z vajec a cukru postupně zašleháme směs podmáslí a másla, mouku společně se solí, sodou a práškem do pečiva.

Těsto nalijeme do formy. Pečeme zhruba 30 - 40 minut. Dokonalé propečení vyzkoušíme špejlí. Po dopečení necháme korpus vychladnout ve formě. Poté ho můžeme z formy vyjmout a seříznout do roviny.

Na vanilkový krém rozšleháme žloutky v polovině mléka. V druhé polovině rozmícháme škrob. Do rendlíku nalijeme 200 ml smetany a do ní vmícháme cukr a vanilkovou pastu. Opatrně zahřejeme těsně pod bod varu. V tuto chvíli za stálého míchání vlijeme tenkým pramínkem žloutky a směs dál vytrvale mícháme, dokud nezačne houstnout. Po zhoustnutí opět za neustálého míchání přidáme škrob. Asi 2 minuty provaříme. Odstavíme a za občasného míchání necháme vychladnout. Dáváme pozor, aby nahoře nevznikl škraloup.

Zhruba 10 - 15 jahod podobné velikosti odstopkujeme a přepůlíme. Seříznutý korpus vložíme do ráfku. Obvod ráfku vyložíme fólií nebo pečicím papírem.

Korpus potřeme jahodovou marmeládou. Po obvodu necháme okraje asi 1 cm bez potření.

Kolem dokola vyložíme půlkami jahod (řezem ven). Jahody skládáme jednu vedle druhé, těsně k sobě.

Když krém dokonale vychladne, dáme na pár minut nabobtnat do studené vody plátky želatiny.

Ušleháme 400 ml šlehačky. Vanilkový krém ještě jednou důkladně prošleháme a opatrně do něj vmícháme dotuha ušlehanou zbylou smetanu. Ochutnáme, a pokud se nám výsledný krém zdá málo sladký, dosladíme ho moučkovým cukrem. Nezapomeňme na to, že korpus je potřený džemem.

Vymačkáme z želatiny přebytečnou vodu a v rendlíku ji opatrně rozpustíme v trošce vody.

Stáhneme rendlík z plotny a k rozpuštěné želatině přidáme vrchovatou lžíci krému. Dokonale rozmícháme. Potom vlijeme tuto směs krému a želatiny zpět do krému a důkladně promícháme, pokud možno jemně, aby šlehačka nespadla.

Krém nalijeme na připravený korpus s jahodami. Povrch uhladíme. Dáme dort vychladit na pár hodin do lednice.

Zbylé jahody nakrájíme na plátky. Dort vyjmeme z ráfku a stáhneme z obvodu papír. Povrch dortu ozdobíme plátky jahod.

Pokud chceme dort podávat druhý den, jahody na povrchu potřeme rozpuštěnou marmeládou mašlovačkou nebo štětcem. Zůstanou svěží.

Ohodnoťte tento recept: 

6 hlasů

Další recepty Celý díl