Šalvějové máslo
250 g másla
15 lístků šalvěje
2 stroužky česneku
sůl
Šalvějové máslo se hodí k rybám, drůbeži, tučným masům, paštikám i těstovinám. Výborné je v kombinaci s cuketami nebo dýní. Je chutné také ke grilovanému nebo pečenému masu. Přidat ho můžete i do pokrmů s rýží nebo na grilovanou zeleninu.
Jeden postup je, že na pánvi rozehřeji kousek másla a nakrájené lístky šalvěje. Nechám trochu rozvonět. Přidám prolisovaný česnek, který na pánvi trochu osmahnu. Rozmixuji a přimíchám k máslu, které osolím a opepřím.
Druhý postup je pro pomalý hrnec. Vždy ho připravuji z dvojité dávky. Máslo nechám pomalit (tepelně upravovat v pomalém hrnci), aby se vysrážel mléčný tuk. To trvá asi 3 hodiny. Vznikne mi přepuštěné máslo. Do másla vložím nakrájené lístky šalvěje a česnek. Nechám ještě hodinu pomalit a macerovat.
Potom scedím do sklenice. V lednici vydrží asi půl roku.
Někdy ho scedím do formiček na led, nechám zmrazit, přeskládám do dobře uzavíratelné dózy a nechám v mrazničce. Spotřebovávám ho postupně.
Ohodnoťte tento recept: