Rebarborový koláč


Těsto
200 g hladké mouky
100 g másla
100 g cukru
1 vejce
špetka soli
Náplň
500 g očištěné rebarbory
2 - 3 lžíce třtinového cukru
2 cm čerstvého zázvoru3 vejce
70 g medu
250 g řeckého jogurtu
1 lžíce kukuřičného škrobu
vanilkový extrakt
Ze všech surovin zpracujeme hladké a vláčné těsto. Necháme ho zabalené ve fólii alespoň půl hodiny, nejlépe do druhého dne.
Předehřejeme si troubu na teplotu 180 °C.
Omytou rebarboru si nakrájíme na kousky velikosti asi 1 cm. Mladou nemusíme loupat, ze starší odstraníme dlouhá vlákna, listy a konce. Nastrouháme zázvor najemno a promícháme s cukrem.
Koláčovou formu vymažeme máslem, vyválíme těsto a pokryjeme jím dno i stěny formy. Přečnívající okraje seřízneme.
Rebarboru rozložíme na těsto.
Vejce rozšleháme s medem a jogurtem, přidáme vanilkový extrakt a škrob. Zalijeme rebarboru ve formě.
Pečeme zhruba 40 - 50 minut.
Povrch by měl být pevný a zlatavý.
Náš tip:
Do náplně můžeme použít místo jogurtu tvaroh nebo zakysanou smetanu.
Ohodnoťte tento recept: