Různé

Jahodové džemy

Marmelády a džemy z jahod jsou nejoblíbenější ovocnou zavařeninou.
Klasika je klasika, ale netradiční kombinace mají také něco do sebe. Z jednoho základního receptu může vzniknout řada zajímavých chutí.

Základní recept je stejný. Nepoužívám želírovací cukr ani nepřidávám pektin. Podle starého rodinného receptu uvařím základ.

1 kg jahod
500 g cukru krystal nebo krupice
1 kávová lžička kyseliny citronové

Jahody očistím, pokrájím na menší kousky a promíchám s kyselinou citronovou a cukrem. Nechám přes noc stát v chladu. Jahody pustí šťávu. Druhyý den přes síto jahody přecedím, šťávu naliji do širokého kastrolu a zbytek jahod ze síta odložím stranou. Přecezenou jahodovou šťávu za stálého míchání odpařuji asi na polovinu původního množství. Přidám zbytek jahod a vařím do zhoustnutí. Je důležité mít co nejširší nádobu a připravovat džem nejvýše z 1 kg jahod na jednu dávku. Pak si takto připravovaný džem podrží hezkou barvu. Před plněním do skleniček nechám hotový džem asi 5 minut stát (občas zamíchám). Jahodovyý džem je velmi náchylný k plesnivění, proto doporučuji zavařit. Použijete-li želírovací cukr, stačí obrátit na 10 minut víčkem dolů.

V poslední době jsme si oblíbili džemy ochucené bylinkami. Na posledních pár minut varu přidám bylinky vcelku, abych je pak mohla lehce vytáhnout.

Kromě meduňky, která by varem ztratila typickou citronovou medovou vůni. Tu dávám až do hotového džemu a nechám jí asi 10 minut džem rozvonět.

Osvědčené příchutě jsou máta, meduňka, mateřídouška a květ černého bezu nebo levandule. Na dno skleničky dám čerstvou snítku bylinky a zaliji džemem.

Milovníci kokosu budou nadšení z jahodovo-kokosového džemu. Hrst kokosu přidám do šťávy a povařím. Další postup je stejný. Čím více kokosu, tím méně je džem červený. Větším množstvím kokosu získá džem našedlou barvu.

Červené a růžové plátky růží jsou další možnou kombinací. Namočím hrnek růžových plátků do vody, nechám přes noc vylouhovat, ráno rozmixuji a vařím s jahodami. Jedlé jsou všechny druhy růží. Vybírám červené a růžové. Hlavně ať jsou voňavé. Vůně růží je cítit na jazyku. Jen to nepřehnat s množstvím.

Zaručenou klasikou je přidání podélně rozkrojeného vanilkového lusku hned na začátku. Po uvaření ho vyjmu a dám do skleniček jako ozdobu.

Tipy:

1. Cukr lze nahradit jiným sladidlem, medem či čekankovým sirupem. Vyrobíme si tak džem podle svých stravovacích preferencí.

2. Menší množství džemu lze jednoduše uvařit v polévkovaru, v domácí pekárně nebo robotu s vařením.

3. Přidáním chia semínek si vytvoříme dobrý základ na snídaně - do jogurtu nebo kaše.

4. Kdo nemá moc času a nevadí mu použití želírovacího cukru, postupuje podle návodu na obalu.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl