Chřestový krém


500 g chřestu
1 cibule
1 stroužek česneku
2 lžíce olivového oleje
3/4 l zeleninového vývaru
2 brambory
250 ml smetany ke šlehání
sůl
čerstvě namletý pepř
Na ozdobu
loupané solené pistácie
čerstvý špenát nebo polníček
olivový olej
smetana
Bílý chřest oloupeme (stačí začít 3 cm od špiček), tvrdší konce odřízneme (zhruba 2 cm). Špičky odkrojíme a ponecháme na ozdobu. Zbylou část chřestu nasekáme nahrubo. Zelený chřest se neloupe. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Česnek nakrájíme na plátky.
V hrnci rozehřejeme olej, vsypeme cibuli a na středním stupni ji restujeme, až začne zlátnout. Přidáme česnek a restujeme zhruba 2 minuty. Přilijeme vývar a vaříme.
Mezitím oloupeme brambory. Nakrájíme je na kostičky a vsypeme do vývaru. Přidáme chřest. Osolíme, opepříme a vaříme doměkka.
Odstavíme, rozmixujeme a podle potřeby propasírujeme. (Chřest zanechává v polévce vlákna.) Odkrojené chřestové špičky přidáme do polévky.
Polévku nalijeme do talířů, posypeme nasekanými pistáciemi a lístečky špenátu nebo polníčku. Zakapeme smetanou a olivovým olejem, opepříme čerstvě namletým pepřem.
Náš tip:
1. Polévku můžeme zjemnit také rostlinnou smetanou.
2. Základ z cibule a česneku můžeme zalít 100 ml vína, polévka pak bude mít jinou chuť.
3. Všechnu zeleninu, olej a vývar můžeme dát do polévkovaru a polévku pohodlně připravit třeba na výletě, chatě či chalupě. Rozmixujeme, zjemníme smetanou a dochutíme.
Ohodnoťte tento recept: