Polévky

Chřestový krém

500 g chřestu
1 cibule
1 stroužek česneku
2 lžíce olivového oleje
3/4 l zeleninového vývaru
2 brambory
250 ml smetany ke šlehání
sůl
čerstvě namletý pepř

Na ozdobu

loupané solené pistácie
čerstvý špenát nebo polníček
olivový olej
smetana

Bílý chřest oloupeme (stačí začít 3 cm od špiček), tvrdší konce odřízneme (zhruba 2 cm). Špičky odkrojíme a ponecháme na ozdobu. Zbylou část chřestu nasekáme nahrubo. Zelený chřest se neloupe. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Česnek nakrájíme na plátky.

V hrnci rozehřejeme olej, vsypeme cibuli a na středním stupni ji restujeme, až začne zlátnout. Přidáme česnek a restujeme zhruba 2 minuty. Přilijeme vývar a vaříme.

Mezitím oloupeme brambory. Nakrájíme je na kostičky a vsypeme do vývaru. Přidáme chřest. Osolíme, opepříme a vaříme doměkka.

Odstavíme, rozmixujeme a podle potřeby propasírujeme. (Chřest zanechává v polévce vlákna.) Odkrojené chřestové špičky přidáme do polévky.

Polévku nalijeme do talířů, posypeme nasekanými pistáciemi a lístečky špenátu nebo polníčku. Zakapeme smetanou a olivovým olejem, opepříme čerstvě namletým pepřem.

Náš tip:

1. Polévku můžeme zjemnit také rostlinnou smetanou.

2. Základ z cibule a česneku můžeme zalít 100 ml vína, polévka pak bude mít jinou chuť.

3. Všechnu zeleninu, olej a vývar můžeme dát do polévkovaru a polévku pohodlně připravit třeba na výletě, chatě či chalupě. Rozmixujeme, zjemníme smetanou a dochutíme.

Ohodnoťte tento recept: 

1 hlasů

Další recepty Celý díl