Domácí slanina
1 kg vepřového bůčku bez kosti
1 lžíce soli
2 stroužky česneku
tymián
3 bobkové listy
Bůček opláchneme a osušíme.
Smícháme sůl s nadrceným česnekem, mletým bobkovým listem a tymiánem. Touto pastou důkladně potřeme bůček ze všech stran.
Zabalíme pevně do potravinářské fólie a necháme v lednici 7 dnů proležet. Když si vzpomeneme, maso otočíme. Sůl maso konzervuje, proto nemusíme mít obavy, že se zkazí.
Po sedmi dnech maso opláchneme od soli a koření, osušíme a pečeme v troubě vyhřáté na teplotu 95 °C přibližně 90 minut.
Necháme vychladnout a uložíme do lednice.
Krájíme na tenké plátky nebo na kostičky a používáme podle potřeby. V lednici vydrží zhruba týden. To je její jediná nevýhoda. Pokud ji nepoužijeme v následujících dnech, ještě začerstva si ji zamrazíme.
Výhod má mnohem víc – není nasáklá vodou, proto nevyskakuje z pánve, jde upražit dokřupava a hlavně neobsahuje žádné konzervanty a přídavné látky.
Ohodnoťte tento recept: