Slaný koláč s vejci


400 g hladké mouky
200 g másla
voda
sůl
pepř
Náplň
500 g ricotty nebo tvarohu
500 g vařeného sekaného špenátu
100 g strouhaného parmezánu
1 lžička tymiánu
5 vajec uvařených natvrdo
sůl
pepř
muškátový oříšek
Mouku, máslo a půl lžičky soli dáme do mísy robotu a mícháme, dokud směs nezačne připomínat strouhanku. Přidáme 8 lžic studené vody a uhněteme těsto. Pak ho položíme na lehce pomoučenou pracovní plochu a znovu prohněteme dohladka. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme na deset minut chladit.
Troubu předehřejeme na teplotu 170 °C. Těsto rozdělíme na 2/3 a 1/3. Větší část rozválíme a vyložíme jím kulatou pečicí formu o průměru 24 cm. Těsto musí pokrývat i stěny formy.
Suroviny na náplň, kromě vařených vajec, smícháme a dobře ochutíme. Špenát by měl být okapaný.
Chuťově vyladěnou náplň nalijeme na těsto a lžící uděláme v náplni důlky na vejce.
Můžeme je položit celá nebo jen poloviny řezem na náplň.
Vyválíme zbylé těsto, ze kterého vytvarujeme na koláči mřížku, aby měla náplň otvory na únik páry.
Pečeme zhruba 45 – 50 minut.
Podáváme:
- teplý se zeleninovým salátem
- jako studenou svačinku
- jako přílohu k pečeným masům
Ohodnoťte tento recept: