Živáňská pečeně v alobalu
4 silnější vepřové řízky z kýty
nebo 150 g různých mas - vepřové, hovězí, zvěřina, krůtí
2 nožičky klobásy
2 cibule
8 - 12 středně velkých brambor
8 plátků anglické slaniny
1 čerstvá paprika
2 - 4 rajčata
sůl
mletá sladká paprika
mletý pepř
drcený kmín
4 lžíce oleje
alobal
Maso z obou stran lehce naklepeme, osolíme a nakrájíme na proužky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Oloupané brambory nakrájíme na plátky. Klobásu nakrájíme rovněž na kolečka.
Z alobalu ustřihneme čtyři čtverce nebo obdélníky.
Doprostřed alobalu rozetřeme lžíci oleje. Pomazané místo pokryjeme plátky z 2 - 3 brambor. Osolíme a posypeme kmínem.
Na brambory položíme na proužky nakrájenou papriku a na kolečka nakrájená rajčata.
Pokryjeme kolečky klobásy a navrstvíme maso. Opepříme a poprášíme paprikou. Obložíme
kolečky cibule a pokryjeme dvěma plátky anglické slaniny.
Všechno zabalíme a uložíme na plech.
Vložíme do trouby vyhřáté na teplotu 200 °C a pečeme 50 minut.
Podáváme se salátem z čerstvé zeleniny.
Můžeme upéct i na grilu nebo v horkém popelu v ohništi.
Náš tip: výborně poslouží alobalové misky překryté alobalem. Máme jistotu, že misku neprorazíme a nevyteče šťáva.
Ohodnoťte tento recept: