Sladké rohlíky - loupáky kynuté v lednici


400 g hladké mouky
1 sáček sušeného droždí
1 vanilkový cukr
70 g cukru krupice
kůra z poloviny citronu
1 žloutek
90 g rozpuštěného másla
špetka soli
180 ml vlažného mléka1 bílek na potření
mák na posypání
Z části vlažného mléka, droždí a cukru zaděláme kvásek. V robotu důkladně uhněteme ze zbylých surovin, včetně kvásku, těsto.
Zaděláváme večer, abychom ráno k snídani měli čerstvé a křupavé pečivo.
Těsto vložíme do mísy. Mísu přetáhneme potravinovou fólii a dáme do lednice. Ráno nás uvítá mísa plná pěkně vykynutého těsta.
Vyválíme z něho kulatou placku, kterou rozdělíme na 8 dílů a zavineme do rohlíků. Stočíme a necháme na plechu ještě půl hodinky kynout.
Potřeme rozšlehaným bílkem. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 °C dozlatova.
Po upečení necháme na mřížce vychladnout.
Ohodnoťte tento recept: