Moučníky a cukroví

Kouzelné makové řezy

5 vajec
125 g moučkového cukru
125 g rozpuštěného másla
100 g polohrubé mouky
100 g mletého máku
500 ml mléka
špetka soli

Z bílků a špetky soli ušleháme sníh. V míse důkladně vyšleháme ručním elektrickým šlehačem žloutky s moučkovým cukrem do husté pěny. Potom za stálého šlehání pramínkem přiléváme zchladlé rozpuštěné máslo. Opět šleháme alespoň dalších 5 minut. Pak už jen pomocí stěrky vmícháme směs mouky a mletého máku. Přilijeme mléko a nakonec vmícháme sníh z bílků.

Hladké, ale velmi řídké těsto, vlijeme do malého pekáčku (27 x 21 cm) nebo dortové formy. Pečeme při teplotě 170 °C přibližně 60 minut.

Hotový moučník necháme před servírováním důkladně vychladnout. Vyklopíme na tác, sejmeme pečicí papír a překlopíme na druhý tácek.

Po nakrojení vás čeká opravdové překvapení. Na řezu bude vpadat jako plněný.

Moučník je jen lehce nasládlý, takže kdo má rád sladké, může přidat cukr nebo povrch cukrem posypat.

Ohodnoťte tento recept: 

86 hlasů

Další recepty Celý díl