Jogurtový beránek se smetanovým jogurtem


400 g smetanového jogurtu
2 vejce
180 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
400 g polohrubé mouky
150 g rozpuštěného másla
1 prášek do pečiva
1 lžička citronové kůry
špetka soli
2 lžíce rumuDle chuti přidat:
citronovou nebo pomerančovou kůru
1 hrst nasekaných ořechů nebo mandlí
sušené meruňky případně jiné sušené ovoce
kandované ovoce
kakao
V míse smícháme smetanový jogurt s vejci, olejem, cukry a kůrou z citronu. Přidáme polohrubou mouku s práškem do pečiva. Vše dobře promícháme. Může vmíchat podle vlastní chuti mandle, rozinky a kandované ovoce.
Vyzkoušeli jsme varianty:
50 g plátků mandlí, 40 g zlatých rozinek, 40 g sušených meruněk
50 g nasekaných ořechů, 50 rozinek, 40 g sušených brusinek
citronovou kůru jsme nahradili pomerančovou a polovinu těsta obarvili kakaem a upekly mramorovaného beránka
Jakmile máme těsto hotové, nalijeme ho do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané beránkové formy. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 °C dozlatova přibližně 60 minut. Po vyjmutí z trouby necháme částečně vychladnout. Vyklopíme z formy. Po vychladnutí můžeme dozdobit bílkovou či čokoládovou polevou nebo jen pocukrovat. My jsme nechali beránky čisté.
Recept můžete využít i na bábovku. Těsto je velmi chutné a vláčné. Máslo můžeme nahradit 150 ml oleje.
Ohodnoťte tento recept: