Různé

Domácí chléb se slunečnicovými semínky

500 g hladké mouky
500 g špaldové nebo žitné mouky
1 velká lžíce kmínu
2 lžičky soli
2 lžíce octa
500 ml vody
100 g slunečnicových semínek

75 g droždí
50 ml mléka
1 lžička cukru

V ohřátém mléce rozpustím cukr a nadrobím do něj droždí. Jemně popráším moukou a nechám vzejít kvásek.

Do mísy v robotu si navážím ostatní suroviny. Vodu dávám teplou, těsto lépe kyne. Mouku je také lepší nahřát. Jakmile kvásek vzejde, přidám do mísy a dobře propracuji těsto.

Nechám vykynout v míse přikryté utěrkou na teplém místě.

Když se zrovna netopí a nemám teplé místo na kynutí, rozehřeji troubu na nejnižší teplotu, vypnu ji a těsto nechám kynout v troubě.

Po vykynutí těsto trochu propracuji rukama. Bochánek nebo pecen nechám opět asi půl hodiny kynout v ošatce na utěrce posypané moukou nebo pod utěrkou na plechu. Po půl hodině zapnu troubu a nechám ohřát na horní a dolní ohřev na teplotu 250 °C.

Pro lepší výsledek pečení je možné vložit do trouby kámen.

Já mám solný kámen, ale může to být žula nebo třeba pizza kámen.

Na kámen položím smaltovaný pekáč, do kterého pak naliji vodu.

Když je trouba nahřátá, z ošatky vyklopím bochník na plech s pečicím papírem (není nutné). Ometu mouku (pokud to mám v úmyslu, třeba při zdobení ne) a naříznu. Dostatečně vykynutý bochník se nařezávat nemusí – tyto chleby nemají velký sklon k praskání.

Já ho pro jistotu nařezávám.

Když chci mít lesklý a hladký povrch, pokropím vodou a hned dám do trouby.

V konvici uvařím horkou vodu, asi 2 dl, a chrstnu na pekáč pod chlebem. Troubu hned zavřu, aby se dobře zapařila.

Peču 10 minut na co nejvyšší teplotu. Moje trouba má maximum 250 °C, ale klidně to může být i 270 °C. Potom přepnu na 15 minut na teplotu 210 °C.

Pak troubu otevřu a přepnu na teplotu 180 °C. Jakmile mám požadovanou teplotu, troubu zavřu a chleba dopeču.

Délka pečení závisí na velikosti bochníku, tuto velikost peču zhruba 50 - 55 minut.

Říká se, že chleba má zvonit, když na něj poklepeme. Jestli máte doma teploměr do masa, klidně si můžete chleba zkontrolovat teploměrem. Zapíchnutý do nejvyššího bodu by měl ukázat teplotu 95 °C. Toto je jediná jistota dostatečného propečení.

Upečený chleba položím na mřížku, aby dobře vychladl, nezapařil se a nebyl vlhký.

Krájím až po vychladnutí, nejdříve po 2 hodinách. Chce to vydržet a nezničit si nadýchanou střídku. Jestli se vám zdá kůrka tvrdší, postříkejte ji vodou i po upečení nebo potřete mašlovačkou slanou vodou, bude pěkně lesklá.

Tento chleba lze obměňovat tím, že ho zadělám pivem nebo kefírem. Místo slunečnice přidám ořechy či sezam.

Ohodnoťte tento recept: 

21 hlasů

Další recepty Celý díl