Bramborové muffiny se šunkou a pórkem


Tento recept je na 6 velkých kousků nebo 12 menších
Suché ingredience
100 g hladké mouky
50 g polohrubé mouky
1 1/2 lžičky prášku do pečiva
lžička soli
pepř - nebojte se dát půl lžičky i více
2 lžíce nastrouhaného parmezánu nebo jiného sýra či tvarohu
Tekuté ingredience
1 vejce
80 ml oleje nebo 80 g rozpuštěného a zchladlého másla
150 ml mléka nebo kefíru
Zelenina
200 g syrových brambor
1 středně velký pórek
1 menší cibule
Ostatní ingredience
50 g šunky nebo jiné uzeniny
olej na orestování zeleniny
Nejprve si připravíme zeleninu. Oloupeme si cibulku, nakrájíme nadrobno a necháme na oleji zesklovatět. Mezitím nakrájíme bílou část z pórku. Podélně ho rozpůlíme a nakrájíme na půlkolečka. Dáme podusit k cibuli. Když je hotovo, směs odstavíme a přidáme i nadrobno pokrájenou šunku. Necháme chladnout.
Brambory si oloupeme a nastrouháme nahrubo. Nastrouháme si i 2 lžíce parmezánu.
V míse smícháme tekuté ingredience, včetně brambor a obsahu pánve, přidáme suché ingredience se strouhaným parmezánem. Promícháme obě směsi dohromady a plníme košíčky.
Směs je hodně pevná. Nebojte se košíčky skoro až přeplnit.
Pečeme v troubě předehřáté na teplotu 200 °C zhruba 25 minut.
Ohodnoťte tento recept: