Medová roláda z bílků


140 g medu
80 g hrubé mouky
50 mandlí
1 balíček vanilkového cukru
5 - 6 bílků
1 lžička prášku do pečiva
1 velká lžíce rumu
50 g změklé čokolády
Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme vanilkový cukr a znovu šleháme.
Med smícháme s rumem a tenkým proudem přiléváme do sněhu, který dále šleháme.
Mleté mandle smícháme s moukou a práškem do pečiva. Zlehka přimícháme k bílkům. Nakonec přimícháme změklou čokoládu.
Stejnoměrně rozprostřeme na plech vystlaný mokrým papírem a pečeme v mírně vyhřáté troubě, asi 15 minut při teplotě 170 °C. Záleží na troubě, těsto je upečené poměrně rychle.
Ještě teplé těsto vyklopíme na navlhčenou utěrku a stočíme do rolády i s utěrkou. Necháme pár minut stát. Rozbalíme a znovu zavineme bez utěrky. Necháme vychladnout.
Plníme a zdobíme zchladlý korpus. Je možné ho plnit jakoukoliv náplní.
Roládu můžeme po povrchu rovněž zdobit náplní nebo polít čokoládou. Hezky vypadá čokoládový transfer - na fólii je v kokosovém tuku natištěný motiv, který se lehce spojí s čokoládou a otiskne se do ní.
Sníh je nutné šlehat delší dobu elektrickým šlehačem, protože jsme do těsta nepoužili cukr.
Šlehačková náplň do rolády
500 ml šlehačky
1 - 2 lžíce medu
Ušleháme šlehačku, kterou zpevníme ztužovačem. Osladíme medem podle chuti, potřeme celou roládu a zavineme. Případně můžeme proložit malinami nebo borůvkami.
Zajímavou variantou je přidat do šlehačky 2 lžíce mletých mandlí, ořechů nebo pražených lískových oříšků.
Medová ořechová náplň
250 g másla
100 g medu
100 g mletých ořechů
2 lžíce rumu
Máslo ušleháme v elektrickém šlehači s medem, přidáme ořechy pokapané rumem a dobře vyšleháme.
Kaštanová náplň
100 g másla
100 g medu
100 ml smetany ke šlehání
200 g uvařených kaštanů
1 lžička vanilkové esence nebo vanilkové pasty
Máslo vyšleháme s vanilkovou esencí nebo pastou do pěny. Postupně zašleháme med, kaštany a smetanu.
Tvarohová pudinková náplň
125 ml mléka
1 vanilkový pudinkový prášek
1 vanilkový cukr120 g másla
120 g medu
50 g rozinek
400 g krémového tvarohušťáva a kůra z poloviny citronu
špetka soli
Z mléka, vanilkového cukru a pudinkového prášku uvaříme hustou kaši.
V elektrickém šlehači ušleháme máslo s medem a postupně zašleháme vychladlou pudinkovou kaši a tvaroh. Přidáme nasekané spařené rozinky, citronovou kůru a citronovou šťávu.
Ohodnoťte tento recept: