Moučníky a cukroví

Medová roláda z bílků

140 g medu
80 g hrubé mouky
50 mandlí
1 balíček vanilkového cukru
5 - 6 bílků
1 lžička prášku do pečiva
1 velká lžíce rumu
50 g změklé čokolády

Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme vanilkový cukr a znovu šleháme.

Med smícháme s rumem a tenkým proudem přiléváme do sněhu, který dále šleháme.

Mleté mandle smícháme s moukou a práškem do pečiva. Zlehka přimícháme k bílkům. Nakonec přimícháme změklou čokoládu.

Stejnoměrně rozprostřeme na plech vystlaný mokrým papírem a pečeme v mírně vyhřáté troubě, asi 15 minut při teplotě 170 °C. Záleží na troubě, těsto je upečené poměrně rychle.

Ještě teplé těsto vyklopíme na navlhčenou utěrku a stočíme do rolády i s utěrkou. Necháme pár minut stát. Rozbalíme a znovu zavineme bez utěrky. Necháme vychladnout.

Plníme a zdobíme zchladlý korpus. Je možné ho plnit jakoukoliv náplní.

Roládu můžeme po povrchu rovněž zdobit náplní nebo polít čokoládou. Hezky vypadá čokoládový transfer - na fólii je v kokosovém tuku natištěný motiv, který se lehce spojí s čokoládou a otiskne se do ní.

Sníh je nutné šlehat delší dobu elektrickým šlehačem, protože jsme do těsta nepoužili cukr.

Šlehačková náplň do rolády

500 ml šlehačky
1 - 2 lžíce medu

Ušleháme šlehačku, kterou zpevníme ztužovačem. Osladíme medem podle chuti, potřeme celou roládu a zavineme. Případně můžeme proložit malinami nebo borůvkami.

Zajímavou variantou je přidat do šlehačky 2 lžíce mletých mandlí, ořechů nebo pražených lískových oříšků.

Medová ořechová náplň

250 g másla
100 g medu
100 g mletých ořechů
2 lžíce rumu

Máslo ušleháme v elektrickém šlehači s medem, přidáme ořechy pokapané rumem a dobře vyšleháme.

Kaštanová náplň

100 g másla
100 g medu
100 ml smetany ke šlehání
200 g uvařených kaštanů
1 lžička vanilkové esence nebo vanilkové pasty

Máslo vyšleháme s vanilkovou esencí nebo pastou do pěny. Postupně zašleháme med, kaštany a smetanu.

Tvarohová pudinková náplň

125 ml mléka
1 vanilkový pudinkový prášek
1 vanilkový cukr

120 g másla
120 g medu
50 g rozinek
400 g krémového tvarohu

šťáva a kůra z poloviny citronu
špetka soli

Z mléka, vanilkového cukru a pudinkového prášku uvaříme hustou kaši.

V elektrickém šlehači ušleháme máslo s medem a postupně zašleháme vychladlou pudinkovou kaši a tvaroh. Přidáme nasekané spařené rozinky, citronovou kůru a citronovou šťávu.

Ohodnoťte tento recept: 

24 hlasů

Další recepty Celý díl