Různé

Muzika

500 g směsi sušeného ovoce
(jablka, hrušky, švestky, rozinky, meruňky)
svitek citronové kůry, jen žlutá škára bez bílého (je hořké)
svitek celé skořice
5 hřebíčků
1 celý badyán
5 celých tobolek kardamomu
velká lžíce medu
špetka soli
80 g lískových ořechů
80 g vlašských ořechů
80 g mandlí – může být i více, dobře zjemní hotový kompot
3 lžíce strouhaného perníku na zahuštění
1,5 l vody nebo jablečného moštu
citronová šťáva z jednoho citronu nebo jablečný (ovocný) ocet
2 lžíce dobrých švestkových povidel na dochucení a dohuštění

Je to vlastně kompot ze sušeného ovoce a koření přibližně pro 5 osob. Množství surovin bývalo podle kraje a bohatství rodiny.

Svaříme vodu (mošt) s medem, solí, citronovou kůrou i šťávou (octem) a kořením. Necháme několik hodin macerovat. Ochucený nálev přecedíme přes jemný cedník a v širším kastrolu (urychlí se var) přivedeme k varu. Vložíme spařenou směs sušeného ovoce, větší kousky překrájíme. Dále přidáme předem nasucho opraženou směs ořechů a mandlí. Do trochy odebraného nálevu dobře rozmícháme povidla a strouhaný perník. Směs za stálého míchání vlijeme do vařící muziky a opět dobře rozmícháme. Vypneme sporák, hotovou muziku případně dochutíme medem nebo citronovou šťávou (octem). Pokud máme rádi hustší konzistenci, dohustíme perníkem. Podáváme nejlépe pár hodin rozleželou. Možno podávat ohřátou i vychladlou, ale vždy s plátkem dobré vánočky nebo štoly. Je to výborný a poměrně zdravý dezert či snídaně pro sváteční dny.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl