Saláty

Kysané syrové zelí sypané sušeným ovocem a medovými ořechy

500 g kysaného zelí
200 g jablek
1 malá cibule
1 lžíce rostlinného oleje
50 g medu
50 g nahrubo sekaných ořechů
80 g směsi sušeného ovoce krájeného na nudle
špetka soli
špetka mletého bílého pepře

Tento archaický druh „salátu“ se podával s chlebem. Variantou byla teplá úprava. Ingredience jsou rozpočteny na 8 porcí.

Zelí překrájíme na menší kousky. Vložíme do mísy, přidáme na plátky nakrájenou cibuli, sušené ovoce a jablka. Zakapeme olejem. Lehce zamícháme, nejlépe dvěma lžícemi prohazováním do kříže. Než salát odleží v chladu, připravíme si medové ořechy. Na pánvi rozpustíme med. Je nutné dávat pozor, ať se nespálí! Do horkého medu vsypeme sekané ořechy, obalíme je medem a vypneme sporák. Ještě horké ořechy osolíme a opepříme. Necháme je na pečicím papíře vychladnout.

Před podáváním salát dekorujeme krájeným ovocem a medovými ořechy.

Můžeme podávat samostatně i jako přílohu.

Ohodnoťte tento recept: 

3 hlasů

Další recepty Celý díl