Houby

Hubník

80 g sušených hub, nejlépe hříbků
6 ks housek nebo rohlíků
80 g sádla
50 g pohankových nebo jemných ovesných vloček
4 ks vajec
1 střední cibule obyčejná
3 - 4 stroužky česneku
50 g sušených borůvek
50 g sušených švestek
¼ l plnotučného mléka
po špetkách - mletý bílý pepř, drcený kmín, drcené semínko koriandru
rovná polévková lžíce majoránky
1 čajová lžička soli

Je to vlastně krkonošský žemlový nákyp s houbami, sušenými švestkami a borůvkami pro pětičlennou rodinu.

Houby pár hodin předem namočíme a v téže vodě uvaříme doměkka.

Den staré housky (rohlíky) nakrájíme na větší kostky, dáme do horké trouby opéct, až začnou zlátnout. Opečené kostky ve větší míse zalijeme chladným mlékem. Přidáme vločky a vejce. Necháme chvíli stát, aby kostky lehce nabobtnaly. Na 2/3 sádla zpěníme najemno krájenou cibuli a česnek krájený na nudličky. Směs přidáme k nasáklým kostkám. Uvařené houby scedíme. Odvar dáme stranou, houby i sušené švestky případně překrájíme a přidáme do mísy spolu se sušenými borůvkami. Okořeníme, osolíme a velmi zlehka promícháme. Pokud je hmota hodně tuhá, zředíme ji vývarem z hub.

Řidší těsto nalijeme do pekáčku vymazaného sádlem a pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 °C přibližně 25 minut dozlatova.

Hubník lze podávat teplý i studený.

Hubník býval v obyčejných rodinách hlavní vánoční chod. Výborný je se salátem z kysaného zelí. Pokud použijeme opravdu živé kysané zelí, velmi prospějeme našemu zažívání.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl