Hrachová polévka se sušenými jablky a hruškami


300 g suchého zeleného hrachu
1 ½ čajové lžičky soli
3 stroužky česneku
1 střední cibule
3 polévkové lžíce sádla
čajová lžička majoránky
špetka mletého bílého pepře
jeden strouhaný malý muškátový oříšek
1 litr dobrého vývaru, může být jak z masa tak jen ze zeleniny
100 g křížal z jablek a hrušek
2 dl plnotučného mléka nebo 12% smetany
Je to vlastně krémová slavnostní polévka chudých přibližně pro 5 členů rodiny.
Hrách propláchneme pod tekoucí vodou. Ve velkém hrnci zalijeme vodou a pozvolna vaříme, až bude opravdu měkký. Pak teprve osolíme. Necháme chvíli odstát, klidně i přes noc, bude o dost jemnější a chutnější.
V jiném hrnci si rozehřejeme sádlo a osmažíme na něm dorůžova najemno krájenou cibuli a česnek. Vzniklou jíšku zalijeme vychladlým vývarem, rozmícháme, přivedeme do varu a necháme zvolna vařit pár minut. Hrách scedíme a odvar uschováme. Hrách vložíme do vařícího se základu a společně chvíli povaříme. Okořeníme a rozmixujeme do jemné struktury. Zjemníme mlékem, případně odvarem z hrachu, a dosolíme. Do hotové polévky vložíme spařené a na širší nudle překrájené křížaly. Dříve mixér nahradilo lisování přes husté žíněné síto.
Ohodnoťte tento recept: