Houbový kuba z kamutových zrn a pšenice špaldy


200 g kamutového zrna
200 g špaldového zrna (velkých krup č. 10)
120 g sádla
2 velké cibule
100 g sušených hub (500 g čerstvých hub)
4 - 6 stroužků česneku
2 čajové lžičky majoránky
1 čajová lžička drceného kmínu
2 čajové lžičky soli
špetka mletého bílého pepře
Houbový kuba je zapékaná klasika se záměnou kamutových zrn za tradiční kroupy. Rozpis ingrediencí je na 5 porcí.
Pár hodin předem namočíme sušené houby tak, aby byly jen potopené. Moc vody vezme chuť. Namočené houby potom dáme vařit. Kamut a špaldu (kroupy) omyjeme a dáme také vařit v dostatečném množství lehce osolené vody. Kamut a špaldu (kroupy) po uvaření necháme vychladnout. Až potom scedíme a necháme okapat. Houby také tak. Vývar z hub je dobrý jako základ omáček a polévek, tedy ho nevyléváme.
Na 2/3 sádla dozlatova orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli. Přidáme na nudličky nasekaný česnek, drcený kmín a houby. Krátce podusíme. Dále přidáme čerstvě nadrcený pepř, dochutíme solí a rozetřenou majoránkou. Do houbové směsi vmícháme uvařené zrno (kroupy), vložíme do sádlem vymazaného pekáčku a v troubě zapékáme přibližně 20 minut při teplotě 170 °C.
Podáváme se salátem z kysaného zelí nebo nakládanou zeleninou.
Ohodnoťte tento recept: